kunststof gevelbekleding

Waarom wordt kunststof gevelbekleding steeds vaker gebruikt?


Gevelbekleding kunststof is een type constructiemateriaal dat vaak wordt gebruikt aan de buiten- maar ook aan de binnenkant van een gebouw. Aan de buitenkant van een gebouw wordt het gewoonlijk gevelbeplating genoemd en kan het polypropyleen of polyvinylchloride zijn, vaak PVC- of vinyl beplating genoemd. Het kan ook verwijzen naar kunststof dakbedekking. Binnenin het gebouw kan plastic bekleding de muren of het plafond bedekken. Bekleding ondersteunt het gebouw niet, maar beschermt het tegen de elementen, waar vroeger vaak gevelbekleding hout voor werd gebruikt. Hout is echter veel onderhoud intensiever en dus wordt er steeds meer overgestapt op gevelbekleding van kunststof.

Kunststof gevelbekleding is ondertussen een vrij breed begrip, er zijn namelijk nogal wat verschillen in materialen en toepassingen. Holle kamer panelen, polyester, HPL, gerecyclede kunststoffen en PVC-bekleding zijn voorbeelden van de vele soorten (kunststof)composiet bekleding.

Voordelen van kunststof gevelbekleding

Al deze soorten kunststof composiet panelen hebben hun eigen voor- en nadelen. Een van de voordelen die ze gemeen hebben, is dat ze over het algemeen licht van gewicht zijn en daarom eenvoudig te installeren. Ze zijn ook relatief eenvoudig schoon te maken, waardoor ze onderhoudsarm zijn. Een ander voordeel bij het vergelijken van kunststof gevelbekleding met een houten gevel is dat kunststof gevelbekleding ongevoelig is voor vocht. Dat betekent dat ze niet uitzetten of krimpen.

De geschiedenis van kunststof gevelbekleding

Polyvinylchloride gevelbeplating kwam beschikbaar in de jaren 60. Gedurende de 60 jaar dat het bestaat is het materiaal steeds populairder geworden. Twee van de vele redenen voor deze stijgende populariteit zijn de lagere kosten om het te produceren, en dus een lagere kostprijs, en het feit dat je veel minder tijd kwijt bent aan onderhoud in vergelijking met traditionele materialen, zoals het eerder genoemde hout.

Kunststof kan erg goed tegen de elementen en heeft weinig onderhoud nodig

Kunststof is goed bestand tegen rot, vervaging, corrosie, verkleuring en roest. Hoewel het lichtgewicht is, beschermt het als buitenproduct het gebouw doorgaans tegen de elementen, zoals regen, zon en wind. De meeste kunststof bekleding is bestand tegen vervuiling, UV-stralen en zout water. 

Het gebruik van kunststof platen binnen

Plafond- en wandpanelen van kunststof kunnen een hoge mate van hygiëne aan een ruimte toevoegen, omdat ze bestand zijn tegen ophoping van vuil en vocht en gemakkelijk te reinigen zijn. Ziekenhuizen en andere gebouwen die een dergelijke hoge mate van hygiëne vereisen, gebruiken vaak plastic bekleding in hun ruimtes.

Tegenwoordig in de meest uiteenlopende kleuren en stijlen verkrijgbaar

Esthetisch kan kunststof gevelbekleding een gebouw aantrekkelijker maken. Fabrikanten produceren het in verschillende maten, texturen en kleuren. Sommige texturen kunnen houtnerf, steen en andere details bevatten. Beschikbare kleuren variëren van wit, crème en pastelkleuren tot diepere getinte kleuren. 

Bouwbedrijven gebruiken tegenwoordig kunststof platen voor elke bouwstijl, van traditioneel tot modern, dit omdat door de verschillende uitvoeringen voor elke stijl wel een kunststof plaat te vinden is. Sommige dak producenten maken gietstukken van echte leisteen, cederhout spaan of andere dakpan materialen en produceren lichtgewicht dakpannen die lijken op het traditionele materiaal, maar dan van kunststof. 

Dakbedekking met kunststof bekleding kan tot een derde minder wegen dan traditionele kleipannen. Een deel van de kunststof dakbedekking is bestand tegen hagel, harde wind en vuur. Omdat het vaak in een grote verscheidenheid aan kleuren, texturen en maten verkrijgbaar is, is het meestal gemakkelijk op te nemen in elke stijl van een huis.

You may also like

Comments are closed here.