plisségordijnen

Waarom je voor plisségordijnen in huis moet kiezen


De opties voor raamdecoratie zijn tegenwoordig legio. Lange tijd keek men alleen naar gordijnen, en misschien luxaflex, maar tegenwoordig is daar een heel arsenaal bijgekomen, met de plisségordijnen als favoriet bij velen Maar wat zijn plissegordijnen nu eigenlijk precies en wat zijn de voordelen van dit type raamdecoratie?

Één van de grote voordelen van plisségordijnen is de veelzijdigheid die deze met zich meebrengen. Dit type gordijnen zijn met de verschillende soorten montage toepasbaar op verschillende soorten ramen zoals dakramen, lichtkoepels, schuine ramen, kiep-kantelramen en zelfs deuren. 

De isolerende werking van plisségordijnen

Als je voor plissé gordijnen kiest, blijft het in de zomer een stuk koeler in huis, terwijl de gordijnen in de winter de warmte binnen houden. Dit komt omdat plissegordijnen goed isoleren en het hele raam kunnen afsluiten, waardoor er geen kier hoeft te zijn zoals bij normale gordijnen of lamellen. Plisségordijnen zijn er in allerlei uitvoeringen, en er zijn er ook met verduisterende stof, waardoor er geen zonlicht doorheen kan.

Wat is een plisségordijn?

Gewone top-down gordijnen werken hetzelfde als een rolgordijn, terwijl je top-down/bottom-up plissé gordijnen zowel van onder naar boven, als van boven naar onder kunt trekken.Daarnaast maken we onderscheid tussen enkele plissegordijnen en dupli. Enkele plisségordijnen bestaan uit één laag stof, terwijl dupli (honeycomb) plisségordijnen bestaan uit twee stoflagen. Enkele plisségordijnen zijn daardoor uitermate geschikt voor semi-transparante stoffen, terwijl dupli plisségordijnen zowel kunnen verduisteren als isoleren.

Plissegordijnen passen in ieder interieur en elk type raam

Door de veelzijdigheid van plisségordijnen passen ze ook bij bijna ieder interieur en woonstijl. U heeft een ruime keuze uit kleuren en verschillende soorten stoffen. Verduisterende plisségordijnen worden voornamelijk gehangen in een slaapkamer of badkamer. Het is dan prettig dat het licht wordt tegengehouden en je volop privacy hebt. Lichtdoorlatende of transparante plissés zie je vaker terug in woonkamers, kantoren of  keukens. Het is fijn als er voldoende licht is in deze ruimtes maar dat de scherpte van de zon eruit wordt gehaald.

Dit zijn de meest voorkomende plissegordijnen tegenwoordig

De meest voorkomende plisse gordijnen zijn de eerder genoemde top-down/bottom-up variant. Deze werken verticaal als een accordeon, waardoor je de gordijnen zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven kunt vouwen. Zo kun je de lichtinval precies zo regelen zoals je wil, en heb je ook totale controle over je privacy. Meestal bedien je dit soort gordijnen met een koord en koordrem.

Dag en nacht plisses ook erg gewild op het moment

De dag en nacht uitvoering is ook een erg populaire variant van de plisse gordijnen, en eigenlijk een twee in één oplossing. De bovenzijde heeft namelijk een verduisterende stof, terwijl de onderzijde transparant is. Hierdoor kun je perfect de lichtinval bepalen, terwijl je je privacy behoudt.

Verduisterende honingraat plisses met zijgeleiding maken een ruimte compleet donker

Wil je de ruimte totaal donker hebben? Dan zijn verduisterende honingraat plisses met zijgeleiding de ideale oplossing. De verduisterende stof zorgt dat er geen licht door kan en door het u-profiel zijn er geen kieren aan de zijkanten. Doordat de lichtinval bij deze gordijnen minimaal is, wordt zij vaak gebruikt voor in de slaapkamer.

Het monteren van plisségordijnen

De montage van het plisségordijn is ook erg simpel. De gemakkelijkheid van de montage hangt af van het gekozen montagemateriaal. Met een wandsteun of plafondclip is het bijvoorbeeld een kwestie van boren, schroeven en klikken. Ook zijn er plisségordijnen die je zonder boren kunt monteren, dit is ideaal voor kunststof kozijnen. Je kunt kiezen voor het smartfit systeem of voor kiep kantelramen klemmen voor om het kozijn.

You may also like

Comments are closed here.