vloer verwijderen

Waar moet je aan denken als je je oude vloer gaat verwijderen?


Er komt een moment dat jouw vloer in huis vervangen moet worden. Dit kan zijn omdat deze versleten is en daardoor aan vervanging toe is, maar ook omdat je bijvoorbeeld vloerverwarming wil laten installeren, waarvoor de gehele oude vloer eruit moet, tot de fundering om dan deze weer op te gaan bouwen. Maar hoe zit het voorafgaand aan het vernieuwen van de vloer? Ga je een vloerverwerking bedrijf inhuren voor de verwijdering van de oude vloer, of ga je  dit zelf doen?

Voor je gaat beginnen aan de vloerverwijdering kan het nuttig zijn om te weten welke stappen je moet nemen voordat die vloer verwijdert is. Sommige vloeren zijn namelijk niet een, twee, drie te verwijderen en als je het proces niet op de juiste manier begint, kan dit ernstige vertraging oplopen, of een stuk duurder worden dan gepland!

Zorg voor het juiste gereedschap

Of het nu gaat om reinigen, slijpen of coaten, de allereerste stap moet zijn om ervoor te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt voordat je begint. Het laatste dat je wilt, is alles halverwege te moeten stop zetten en op pad moet om het juiste gereedschap of apparatuur te vinden om te huren of te kopen.

Afhankelijk van het proces en het type oppervlak kun je eindigen met een hoop afval waarvoor je een plan moet hebben om dit af te voeren. Zorg ervoor dat je genoeg afvalbakken hebt om alles in op te bergen en huur, indien nodig , een container. Vergeet ook niet de juiste verwijderingsprocedures op te zoeken, anders riskeer je ernstige (milieu) boetes.

De vloer moet leeg zijn

Of je nu zelf de oude vloer gaat verwijderen of daar een gespecialiseerd bedrijf daarvoor inhuurt: je moet ervoor zorgen dat de gehele oppervlakte van de vloer leeg wordt gemaakt. Een vergeten meubelstuk, hoe klein ook, kan hinderlijk en zelfs een gevaar voor de veiligheid worden. Ga aan de slag met het verwijderen van alle onnodige objecten voordat je begint. 

Als je tegels wil (laten) verwijderen, volstaat het om enkele basisprocedures te volgen. Maar als het gaat om het verwijderen van coatings, zorg er dan voor dat je de vloer verwijdert van eventuele verontreinigingen en schadelijke stoffen. Houd er ook rekening mee dat al het water dat je gebruikt, moet worden verwijderd voordat je verder kunt, anders loop je het risico dat het te vochtig is om direct de nieuwe vloer te leggen.

Heb je een apparaat gehuurd voor het verwijderen van je oude vloer, zorg dan dat je goed weet hoe deze werkt voor je ermee aan de slag gaat. Voordat je het weet, bedien je een vloerschraper of verticuteermachine op een verkeerde manier en brengt je mogelijk schade aan de fundering toe. Dan zal die weer egaal en glad gemaakt moeten worden voor er een nieuwe vloer op kan.

Hoeveel mensen zijn er aan het werk? Hoe groot is het gebied? Als het om een ​​kleine tegelvloer gaat, is het mogelijk dat de verwijdering in slechts een paar uur is voltooid. Maar meestal wil je ten minste twee dagen hebben voor het verwijderen van vloeren met grotere afmetingen.

Kies altijd voor veiligheid, vooral als je niet zeker bent van het risico. Natuurlijk is het ene vloermateriaal gevaarlijker dan het andere. Als je bijvoorbeeld epoxy coating verwijdert, wil je een masker om te voorkomen dat gevaarlijke deeltjes worden ingeademd. Kortom, een oude vloer verwijderen is nog niet zo gemakkelijk. Vaak is het dan ook verstandig om een expert hiervoor in te huren. Die overziet het hele proces en voor het afgesproken bedrag weet je dat alles dan goed wordt geregeld en uitgevoerd.

You may also like

Comments are closed here.