vertrouwd verhuren

Waar moet je aan denken als je je huis voor langere tijd onderverhuurt?


Onderverhuur is een vrij gebruikelijke praktijk op de markt voor onroerend goed, maar er bestaat vaak veel verwarring over of het legaal is als de woning niet van jou is, maar deze ook huurt… en of het wel een goed idee is. Als je overweegt om je huis te onderverhuren, moet je het concept van onderhuurovereenkomsten begrijpen, je bewust zijn van de risico’s en weten hoe je op de juiste manier omgaat met onderverhuren. Een huis verhuren aan expats wordt bijvoorbeeld gedaan als men een lange reis wil maken en de vaste kosten van de woning gedekt wil hebben.

Wat houdt ‘onderhuur’ in?

Onderverhuren (ook wel wederverhuren genoemd) is wanneer een huurder de woning of het appartement dat hij of zij huurt, verhuurt aan iemand anders. In dit geval wordt de oorspronkelijke huurder de verhuurder en wordt de persoon die de woning betrekt de onderhuurder. Onderverhuren is anders dan traditioneel huren, waarbij de persoon die in de ruimte woont rechtstreeks van de verhuurder huurt.

Bij onderhuur blijft de oorspronkelijke huurder op het huurcontract en is dus verantwoordelijk voor alle voorwaarden in het oorspronkelijke huurcontract. De nieuwe huurder wordt nooit toegevoegd aan het oorspronkelijke huurcontract. Dit betekent dat als de onderhuurder schade toebrengt aan de woning of de huur niet betaalt, de oorspronkelijke huurder nog steeds aansprakelijk is voor de verhuurder.

Is het verstandig om je woning onder te verhuren?

Aangezien jij verantwoordelijk wordt gehouden voor het gedrag van de onderhuurder, kan onderverhuur een riskante aangelegenheid zijn. Over het algemeen is het het beste om je woning verhuren te vermijden wanneer dat mogelijk is. Van de andere kant is het een goede oplossing als je bijvoorbeeld lange tijd op reis gaat. Uiteraard is het dan erg belangrijk dat je een betrouwbare huurder vindt.

Er zijn dus momenten waarop onderverhuur zinvol is. Als je bijvoorbeeld op reis gaat, maar ook als je tijdelijk moet verhuizen voor je werk en van plan bent binnen een paar maanden terug te keren naar je huis. Op die manier kun je met onderverhuur het huurcontract behouden terwijl iemand anders de huur betaalt terwijl jij weg bent. Laten we nog een paar voorbeelden bekijken.

Situaties waarin onderhuur een goede optie is:

– Als je tijdelijk moet verhuizen en van plan bent terug te keren.

– Als je tijdens de huurperiode moet verhuizen en de kosten voor vroegtijdige beëindiging niet kunt betalen voor het verbreken van de huurovereenkomst.

– Als je een huurder bent die wat wil bijverdienen door een logeerkamer te verhuren.

– Als je lange tijd weggaat, bijvoorbeeld op reis

Controleer je huurcontract om er zeker van te zijn dat je mag onderverhuren

Zoek naar een clausule in de huurovereenkomst die verwijst naar algemene termen zoals onderhuur of onderhuurders. Veel verhuurders geven er redelijkerwijs de voorkeur aan om bewoners te beperken tot huurders die zij direct hebben gescreend. Praat bij twijfel met de verhuurder om er zeker van te zijn dat je binnen de voorwaarden van de huurovereenkomst werkt.

Vind en screen potentiële onderhuurders

Veel onder verhuurders geven er de voorkeur aan om onder te verhuren aan iemand die ze kennen, dus het kan goed zijn om je vrienden en familie te vragen of ze iemand kennen die een plek nodig heeft. Sociale media is een andere veelgebruikte manier om onderhuurders te vinden. Neem de tijd om kandidaten te interviewen om iemand te vinden bij wie je je op je gemak voelt. Overweeg een krediet- en/of antecedentenonderzoek van de kandidaten uit te voeren als dit wettelijk is toegestaan!

Je woning vertrouwd verhuren? Ga voor een professional

Natuurlijk kun je het verhuren van jouw woning ook uitbesteden aan een betrouwbare partij zoals Hubbs. Zij kunnen ervoor zorgen dat jouw woning binnen 7 dagen wordt verhuurd en dat je gegarandeerd maandelijkse huurinkomsten ontvangt. Zij kunnen dan ook zorgdragen voor professioneel beheer van de woning en maandelijkse controles uitvoeren. De contracten zijn flexibel opzegbaar. 

You may also like

Comments are closed here.