Waar moet je aan denken als je een tuinsproeier koopt en wat zijn de beste tuinsproeiers van 2023?


De zomers in Nederland worden steeds droger en warmer. Dit heeft uiteraard effect op mens, dier en natuur… en dus ook op onze tuinen. We zullen namelijk iets meer moeite moeten doen om die tuinen mooi en groen te houden en een goede tuinsproeier kan dan niet ontbreken. Als je echter op zoek gaat naar een tuinsproeier, kom je erachter dat er een hoop verschillende zijn. Zo zijn er zwenksproeiers, turbinesproeiers, cirkelsproeiers, pulserende cirkelsproeier etc. Onjuiste irrigatie kan er echter toe leiden dat het gazon te veel water krijgt of onder water komt te staan, wat kan leiden tot onkruidgroei of juist tot droge plekken. Daarom is het belangrijk om de juiste gazonsproeiers voor irrigatie te kiezen. Bij het kiezen van de sproeier voor jouw gazon, moet je rekening houden met hoeveel water die grassoort nodig heeft, het type irrigatiesysteem dat je hebt, het totale budget en eventuele relevante water beperkingen of wetgeving. In dit artikel leer je alles over het bewateren van je gazon, maar vooral ook wat de beste tuinsproeiers van 2023 zijn!

Wat zijn de verschillende soorten sprinklerkoppen bij goede tuinsproeiers?

Elke tuinsproeier, van zwenksproeier tot cirkelsproeier tot turbinesproeier, beschikt over een sprinklerkop en ook die zijn er in verschillende varianten. De belangrijkste soorten beschikbare sprinklerkoppen zijn: Spray sprinklerkoppen Pop-up sprinklerkoppen, Rotor sprinklerkoppen, Impact sprinklerkoppen en tandwiel aangedreven rotor sprinklerkoppen. 

Het verschil tussen deze sprinklerkoppen is de richting en druk waarmee ze water spuiten en hun verschillende toepassingen . Laten we eens kijken naar de verschillende soorten sprinklers en waar ze het beste voor zijn. Sproeikoppen zijn het meest populaire en meest voorkomende type sproeikop. Het water wordt in een waaiervorm verdeeld en het water wordt in verschillende patronen gespoten, afhankelijk van het mondstuk. Sommige opzetstukken op de markt voor sproeikoppen hebben een korte straal, smalle stroken en hoeken. 

Vaste sproeikop in een tuinsproeier

Water in vaste sproeikoppen wordt vanaf één punt in de tuin verspreid en waaiert uit in dunne straaltjes die meestal een afstand van 1 tot 4,5 m bereiken. Ze komen meestal met een druk van 20 tot 30 PSI. Hun reikwijdte varieert van 40, 90, 180, 210 tot 360 graden. Je kunt het in de buurt van een pad plaatsen en je hoeft je geen zorgen te maken dat mensen nat worden. Je enige vijand met sproeikoppen is de wind. Omdat ze fijne nevel spuiten, kan de wind ze gemakkelijk wegblazen en de efficiëntie bij het besproeien van een gazon verminderen. 

de beste tuinsproeiers van 2023

Pop-up sproeikoppen 

Pop-up sproeikoppen zijn ondergronds verborgen. Ze trekken zich automatisch terug en verbergen zich onder de grond na het besproeien, dus als je je tuin esthetisch opgeruimd wil houden, zijn pop-up sprinklerkoppen de eerste keuze. Ze zijn ook niet hinderlijk wanneer je je gazon maait of wanneer kinderen spelen. Pop-up sprinklerkoppen kunnen stationair of roterend zijn. Het bereik van stationaire pop-up sprinklers reikt tot 4,5 m en de draai kan van 90, 180 tot 360 graden gaan. Je kunt ze ongeveer 5,5 m uit elkaar plaatsen voor een maximaal effect. Ze zijn ideaal voor kleine tuinen of kleine commerciële ruimtes. Roterende pop-up sproeiers hebben een meer consistente waterstroom en minder afvloeiing. Ze zijn dus geweldig voor onregelmatige oppervlakken zoals rotsachtige bodems en tuinbedden. Ze komen meestal in hoeken van 45 en 360 graden. Je kunt ze aan de rand of in de buurt van een pad plaatsen en je hoeft je geen zorgen te maken dat voorbijgangers nat worden. Omdat het beweegt, vereist het meer onderhoud dan het stationaire type.

Oude irrigatiesystemen met lage druk of slechte dekking kunnen baat hebben bij roterende verzonken sproeiers. Maar let op: inspecteer het niveau van de sproeier af en toe om er zeker van te zijn dat het het juiste niveau heeft zodat je planten goed bewatert kunnen worden. Pop-up sproeiers van hoge kwaliteit gebruiken interne veren in plaats van te vertrouwen op zwaartekracht. 

Rotorsproeikoppen, de beste tuinsproeiers van 2023?

Rotorsproeiers, sproeirotoren of roterende koppen draaien van links naar rechts en kunnen water geven van 4,5 tot 15,25 m. Ze geven langzamer water dan sproeiers, dus ze zijn ideaal op hellingen en langzaam doorlatende grond. Er wordt ook minder water verspild omdat er minder afvoer is en ze zijn niet gevoelig voor winderig weer. Deze sprinklers leveren meer dan 30 PSI en zijn goed voor middelgrote tot grote gazons. 

Impactsproeikoppen

Impact sproeikoppen of impact rotorsproeiers zijn al lang op de markt. Ze bereiken meestal een afstand van 6 tot meer dan 45 meter met een bereik van 40 tot 360 graden. Ze werken bij 25 tot 50 PSI en kunnen in enkele of meerdere stralen spuiten. Ze zijn meestal duurder, gemaakt van messing of brons. Impact sproeiers zijn geschikt voor grote grasvelden (zoals parken) en worden vaak gebruikt in commerciële ruimtes omdat ze luidruchtig kunnen zijn. Door de bewegende delen hebben impact sproeiers meer regelmatig onderhoud nodig in vergelijking met andere soorten sprinklers. 

Waterdruk bij de beste tuinsproeiers van 2023

De waterdruk is van invloed op het type sproeier dat je kunt kopen. Elke sprinkler is compatibel en werkt het beste met een andere PSI, dus ervoor zorgen dat de waterdruk overeenkomt met het irrigatiesysteem is essentieel voor een correct gebruik van de sprinkler. Waterdruk wordt gemeten in PSI (pounds per square inch), en dat wordt meestal aangegeven door de fabrikant van de tuinsproeier. Sproeikoppen en rotators hebben meestal 30 PSI. Rotors werken het beste bij meer dan 30 PSI. Druppelkoppen daarentegen werken bij minder dan 30 PSI, meestal bij 20 PSI. Het is belangrijk om de druk van het irrigatiesysteem correct te berekenen.

beste tuinsproeiers van 2023

Waarom zijn deze cijfers belangrijk? 

Als de waterdruk hoger is dan bedoeld voor de sproeier, kunnen de tuinsproeiers nevel of mist uitstoten, die vatbaar is voor verdamping, waardoor het irrigatiesysteem inefficiënt wordt. Hogere kosten zijn een ander gevolg, evenals snelle slijtage van de sprinkler of hogere onderhouds- of vervangingskosten. Als de waterdruk te hoog is, kun je overwegen een drukregelaar te installeren. Als de sproeier een lagere waterdruk heeft, werken ze mogelijk niet optimaal, wat resulteert in een vlekkerig of bruin gazon. Als alternatief kunt u de druk van uw sproeisysteem verhogen met een irrigatie drukpomp. 

Wat kost een goede sproeier voor in de tuin?

Natuurlijk speelt het budget een rol bij elke aankoop, dus ook het kopen van een goed sproeisysteem voor de tuin. Afhankelijk van het budget kun je van een klein sproeisysteem naar een speciaal, professioneel geïnstalleerd irrigatiesysteem gaan. Aan de onderkant van het spectrum bevinden zich de vaste sprinklers. Hoe meer bewegende delen er in een sproeier zitten, hoe hoger de kosten. Dus als je een klein budget hebt, zijn de meer betaalbare opties vaste sproeiers.

Slagrotor sproeiers, tandwielaandrijving sproeiers en pop-up sproeiers zijn iets duurder. Dat gezegd hebbende, denk ook aan de efficiëntie, want het behandelen van dode plekken in het gazon kan duurder zijn dan investeren in de installatie van bijvoorbeeld pop-up- of tandwielaandrijving sproeiers. 

Hoe je de beste gazonsproeier kiest

Om de juiste gazonsproeier te kiezen, moet je rekening houden met de stroomsnelheid van het watersysteem, het type gras dat je hebt en de grootte van het gazon dat je wil besproeien. Het kiezen van de juiste tuinsproeier voor het gazon heeft invloed op hoe gezond het gras is en kan droge plekken en drassige grond helpen voorkomen. 

Hieronder vind je als laatste nog onze stapsgewijze handleiding over waar je op moet letten bij het kiezen van sproeiers voor in de tuin en hoe je de perfecte tuinsproeier kunt vinden voor de grootte en het type gazon dat je hebt. 

Bereken de stroomsnelheid 

Als eerste moet je nauwkeurig de stroomsnelheid meten (de beschikbare hoeveelheid water, uitgedrukt in liters per minuut – LPM) van de kraan die je gaat gebruiken voor het bewateringssysteem. 

Meet het gazon op

Meet ten tweede de omtrek afmetingen van het gazon, rekening houdend met alle hoeken en bochten langs de randen. Voor het plaatsen van sproeiers is het berekenen van de vierkante meters helemaal niet handig.

beste tuinsproeiers van 2023

Kies de sprinkler plaatsing

Ten derde is de plaatsing of afstand van de sprinkler van vitaal belang voor een nauwkeurige dekking en het elimineren van overspray of onder spray. Als tuinsproeiers in de verkeerde positie worden geplaatst of als er te veel/te weinig worden gebruikt, kan dit leiden tot inefficiënte besproeiing van het gazon, problemen met graszoden en ongedierte, wat zou resulteren in onnodige kosten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het niet ideaal om sproeiers in het midden van het gazon te plaatsen en kan dit leiden tot overstromingen en problemen met de afvoer, terwijl het plaatsen van de sproeiers voor in de tuin op de omtrekrand een veel efficiënter plan is om de sproeiers te plaatsen. 

Dan nu de beste tuinsproeiers van 2023

Best zwenksproeiers van 2023:

FERM zwenksproeier
FERM zwenksproeier
VONROC Tuinsproeier
VONROC Tuinsproeier
GARDENA - Zwenksproeier AquaZoom S
GARDENA – Zwenksproeier AquaZoom S
Navaris zwenksproeier voor de tuin
Navaris zwenksproeier voor de tuin
GARDENA Complete Pipeline Startset
GARDENA Complete Pipeline Startset

De beste cirkelsproeiers van 2023:

GARDENA Tango cirkelsproeier
GARDENA Tango sector/cirkelsproeier
Roterende Gazonsproeier
Roterende gazonsproeier
GARDENA - Premium Pulserende Sektor en cirkelsproeier
GARDENA – Premium Pulserende Sektor en cirkelsproeier
VONROC Metalen sectorsproeier
VONROC Metalen sectorsproeier

Top 5 beste pulserende cirkelsproeiers:

GARDENA COMFORT PULSERENDE SECTOR- EN CIRKELSPROEIER
GARDENA COMFORT PULSERENDE SECTOR- EN CIRKELSPROEIER
Relaxdays pulserende tuinsproeier
Relaxdays pulserende tuinsproeier
Relaxdays tuinsproeier pulserend
Relaxdays tuinsproeier pulserend
Cellfast - pulserende sproeier
Cellfast – pulserende sproeier
Hozelock Sproeier pulserend
Hozelock Sproeier pulserend

You may also like

Comments are closed here.