op kamers

Voor het eerst op kamers? Onthoud deze 5 tips


Je studententijd gaat beginnen! Met een beetje geluk heb je een kamer weten te bemachtigen in de stad waar je de komende jaren veel tijd gaat doorbrengen. Veel nieuwe studenten gaan rechtstreeks vanuit het ouderlijk huis op kamers en een enkeling weet zelfs direct een studio of appartement te betreden. Er komt veel kijken bij de verhuizing naar kamers, waaronder zaken die je als jongvolwassene misschien niet direct doorhebt. Het is dan ook verstandig om alles wat je moet regelen goed in kaart te brengen voordat je de stap naar je eigen kamer maakt. Dan kun je er namelijk optimaal van genieten als het zover is. 

  1. Type woning 

Als student denk je misschien dat je opties wat betreft huisvesting niet heel uitgebreid zijn, maar dit valt hartstikke mee. Natuurlijk is de ene woning duurder dan de ander, maar met een doelgerichte zoektocht vind je binnen afzienbare tijd waarschijnlijk wat je zoekt. Veruit het grootste deel van de studenten gaat in een studentenhuis wonen en huurt daar één kamer. Veel van dit soort huizen hebben gemeenschappelijke ruimtes zoals een woonkamer, keuken en badkamer. Het is misschien even wennen, maar wel zo gezellig! Ben je bereid meer te betalen? Dan kun je eventueel een studio of appartement huren voor jezelf. Daarnaast kun je overwegen om je in te schrijven voor studentenhuisvesting. Dit zijn vaak nieuwbouwprojecten die speciaal zijn ingericht voor studenten. 

  1. Inschrijven bij de gemeente

Zit jouw nieuwe opleiding in een andere gemeente dan waar je op dit moment woont en ga je op kamers? Dan dien je je op tijd in te schrijven bij de gemeente van je nieuwe adres. Op de website van de desbetreffende gemeente lees je hoe dit proces in z’n werk gaat en welke stappen je moet ondernemen. Vaak zal een uitschrijving bij je huidige gemeente automatisch doorgevoerd worden als inschrijving bij de nieuwe gemeente, of andersom. Maar laat dit niet aan het toeval over. Zeker is dat je één van beide stappen echt zelf moet ondernemen. 

  1. Verzekeren 

Zodra je uit huis gaat en je eigen kamer betrekt, is het ook verstandig om alvast de juiste verzekeringen af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel je misschien denkt dat er weinig van waarde in je kleine kamertje aanwezig is, tikken de kosten van een gestolen laptop en televisie of schade van studieboeken door wateroverlast behoorlijk aan. Een opstalverzekering zal waarschijnlijk niet nodig zijn omdat je de kamer zeer waarschijnlijk huurt van een huisbaas. Zaken die onder de opstalverzekering vallen – zoals vloeren en andere vaste elementen in het huis – dienen verzekerd te worden door de eigenaar van de woning. 

  1. Subsidies en toeslagen regelen 

Als thuiswonende student is je situatie wat betreft subsidies en toeslagen net even anders dan bij uitwonende studenten. Thuiswonende studenten hebben doorgaans minder kosten en hebben de aanvullende extra’s van de overheid niet nodig om rond te komen. Voor uitwonende studenten is het soms echter noodzakelijk om aanvullende toeslagen te krijgen. Een bekende hiervan is bijvoorbeeld de huurtoeslag vanaf 23 jaar. Met deze toeslag wordt een deel van je huur betaald door de overheid wanneer je een zelfstandig(e) studio of appartement huurt onder een bepaalde kale huurprijs. Check online of je hier recht op hebt. Hetzelfde geldt voor zaken als extra studiefinanciering voor uitwonenden die geen ouderbijdrage kunnen ontvangen. Het kan je allemaal helpen om je studietijd comfortabeler door te komen! 

  1. Je adressen wijzigen 

Dit is misschien wel de één van de meest rottige klusjes om te doen wanneer je op kamers gaat, maar het moet toch echt gebeuren. Je adressen wijzigen namelijk niet automatisch zodra je je inschrijft op een nieuw adres. Bij instanties die aangesloten zijn bij de overheid – zoals DUO of de Belastingdienst – is dit wel het geval maar je moet handmatig je adres wijzigen bij de bank, je onderwijsinstelling, je verzekeraar en meer. Ga eens alle brieven na die je toegestuurd krijgt op je huidige adres en gebruik deze om te bepalen waar je je nieuwe adres moet doorgeven.

Geniet van je nieuwe thuis

Zodra je alles geregeld hebt om op kamers te gaan, kun je optimaal genieten van de vrijheid, je sociale leven en het feit dat alles op fiets- of loopafstand is.

You may also like

Comments are closed here.