vochtig huis

Vijf tips voor een schimmelvrij huis.


Iedereen heeft er wel eens last van: schimmel in huis. Het ziet er onaantrekkelijk uit, het tast je woongenot aan en kan slecht zijn voor je gezondheid.

Hoe ontstaat schimmel in huis eigenlijk? Ieder mens stoot per dag zo’n twee liter vocht uit via de huid en de ademhaling. Verder komt er ook vocht in je huis door de buitenlucht, vooral in de lente en de herfst. Sommige huizen zijn van zichzelf vochtiger dan andere. Berucht zijn oude sociale huurwoningen gebouwd voor 1967, maar in ons Hollandse klimaat zijn er weinig woningen waar schimmel nooit voorkomt.

Tip 1. Ventileren, ventileren en nogmaals ventileren. Bij schimmel in huis is voorkomen altijd beter dan genezen. Zet iedere dag je ramen zeker een half uur tegen elkaar open. Zorg de rest van de dag voor een continue luchtstroom door de ramen op een kier te zetten. Kunnen je ramen niet open? Kijk dan of je een ventilatierooster kunt aanschaffen. Door goed te ventileren verlaag je de luchtvochtigheid in je huis. Dit geeft niet alleen schimmels minder kans, maar is verder ook heel goed voor je gezondheid. Je vervangt de gebruikte lucht in je huis door schone, verse lucht.

Tip 2. Pak je badkamer aan. Zorg dat schimmel geen kans krijgt. Door schimmelwerende verf te gebruiken voorkom je een boel ellende. Zorg verder voor gladde oppervlaktes zoals tegels, die zijn goed schoon te maken. Bovendien hechten schimmels zich moeilijk aan gladde oppervlaktes. Loop regelmatig de voegen en de kitranden na op beginnende schimmelvorming. Zo nodig kun je deze verwijderen met een spuitflacon met bleekwater. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Tip 3. Zorg voor dubbel glas. Enkel glas zal snel beslaan en dit werkt schimmelvorming in de hand.

Tip 4. Vochtplekken op de muren? Dan zou je last kunnen hebben van doorslaand vocht. Er kan een probleem zijn met de gevel waardoor het vocht doorslaat van buiten naar binnen. Een gevelspecialist kan je helpen door je gevel te impregneren met waterafstotend middel. Gevelisolatie kan een andere oplossing zijn.

Tip 5. Hang je was niet in huis op. Dit veroorzaakt veel vocht in huis. Is er geen andere mogelijkheid? Zet dan een vochtvreter in je wasruimte.

You may also like

Comments are closed here.