verzwaringsdeken

Verzeker jezelf van die verdiende nachtrust met een verzwaringsdeken


Is het je wel eens opgevallen dat pas geboren baby’s vaak strak in een doek gewikkeld worden? Dat is niet omdat ze dan niet kunnen bewegen. Nee, er is namelijk een speciale reden voor. De druk die wordt uitgeoefend door het doek wordt door de hersenen op een bepaalde manier ervaren, waardoor rust, ontspanning en een gevoel van veiligheid worden gecreëerd. 

Uit onderzoek is gebleken dat je hersenen twee verschillende soorten prikkels via de huid waarnemen. Er is een prikkel bij lichte druk of lichte aanraking, waarvan de hersenen beslissen dat deze van buitenaf komt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een mier of ander insect over je arm loopt, je zachtjes gekieteld wordt of als de haartjes op je arm voorzichtig worden gestreeld. Er wordt als reactie op deze prikkels van buitenaf, een soort alarm signaal door de hersenen afgegeven, waarop een afweerreactie volgt. Van buitenaf kan immers gevaar komen. 

Wanneer je rustig en stevig wordt vastgepakt, zoals bijvoorbeeld tijdens een intieme omhelzing, of zoals die eerder genoemde pasgeboren baby die in dat doek gewikkeld werd, dan wordt dat door je hersenen geïnterpreteerd als een prikkel die van binnenuit komt. Deze diepere druk wordt namelijk waargenomen in de diepere huidlagen en soms in de spieren en gewrichten. Deze prikkel van binnen af stimuleert vervolgens de productie van serotonine, waardoor je je fijner voelt en je stemming verbetert. Daarnaast wordt er melatonine geproduceerd, waarmee je lichaam een signaal geeft om te rusten en te onstpannen.  

Onder een verzwaringsdeken is het alsof je in een voortudrende omhelzing ligt.

Dit is dan ook precies de functie van een verzwaringsdeken, een niet-medicamenteuze manier om je te verzekeren van de goede nachtrust en de verdiende ontspanning die je lichaam nodig heeft. Normaal gesproken weegt een verzwaringsdeken voor volwassenen tussen de 7 en 15 kilogram. De deken is verdeeld over uiteenlopende vakken, waarin zich het gewicht bevindt. Vaak worden plastic of glazen balletjes of kraaltjes  gebruikt om de deken zijn gewicht te geven. Het gewicht van de deken maakt dat deze als een vorm om je lichaam ligt, net alsof je in een voortdurende omhelzing ligt die je hele lichaam omvat. Je lichaam komt hierdoor tot rust en kan echt ontspannen. 

Verzwaringsdekens, ook wel zwaartedekens genoemd, worden steeds vaker door artsen en ergotherapeuten aanbevolen, wel na uitvoerig overleg met de patiënt. Naast een betere nachtrust, werkt een verzwaringsdeken ook voor bijvoorbeeld het verminderen van stress, bij het verminderen van angststoornissen, hyperactiviteit, dementie, adhd of parkinson. Het gebruik wordt echter afgeraden als je een medische aandoening hebt, zoals ademhalingsproblemen of een slechte bloedsomloop.

De dekens van Kalm zijn, in tegenstelling tot die van anderen, gemaakt van een 7-laags design. Er zijn twee extra lagen opgenomen om er voor te zorgen dat de glazen pareltjes die voor het gewicht zorgen, op de goede plek blijven. Er kan bij Kalm gekozen worden uit dekens van 7 of van 9 kilogram. De gratis verzending en de proefperiode van honderd nachten, maken dat Kalm u zeker goed zal laten slapen!

You may also like

Comments are closed here.