Verbouwen op zolder: waar moet je op letten?


De zolder is een grote ruimte die je op veel verschillende manieren kan gebruiken. Gebruik je zolder bijvoorbeeld als ruime slaapkamer of hobbykamer. Om je rommelzolder om te toveren in een fijne leefruimte is er wel een verbouwing nodig. Dat hoeft natuurlijk geen uitgebreide verbouwing te zijn, een kleinere klus kan in jouw situatie ook voldoende zijn. Waar moet je precies op letten bij het verbouwen op zolder? Lees het in dit artikel.

Meer ruimte creëren

Er zijn drie manieren waarmee je aanzienlijk meer ruimte creëert op zolder. De eerste keus is vrij populair: het plaatsen van een dakkapel. Dit is een soort uitbouw op zolder, waarmee je meer ruimte en lichtinval creëert. Naast een dakkapel kan je ook kiezen voor een nokverhoging. Een nokverhoging verhoogt ook de nok van je dak, in tegenstelling tot een dakkapel. Heeft je huis een plat dak? Dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een  dakopbouw. Dan verhoog je niet de bestaande ruimte, maar creëer je een extra verdieping op je woning.

De gebruiksfunctie

Als je je rommelzolder wilt omtoveren tot een fijne leefruimte, is het belangrijk om goed na te denken wat je met je zolder wilt doen. Bij een gezinsuitbreiding is het bijvoorbeeld een goed idee om de zolder te transformeren tot een ruime kinderkamer. Of misschien gebruik je je zolder liever als hobbyruimte, omdat er in de rest van je huis niet genoeg ruimte is. Je zolder kan je ook mooi gebruiken als kantoor of game/speelkamer. De keuzes zijn eindeloos!

De kosten

Een zolderverbouwing brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. De kosten zijn afhankelijk van hoe groot je de verbouwing wilt aanpakken. Ga je voor een volledige verbouwing met isolatie, een nieuwe dakkapel, nieuwe vloer en dergelijke, dan zullen de kosten uiteraard vrij hoog zijn. De minimale kosten van een zolderverbouwing bedragen gemiddeld €5.000, voor een uitgebreidere zolderverbouwing ben je maximaal €15.000 kwijt.

De leeftijd van je huis

Vroeger werd asbest vaak als bouwmateriaal gebruikt bij het bouwen van huizen, omdat het veel voordelige eigenschappen heeft. In 1993 werd het gebruik van asbest verboden, omdat het duidelijk werd dat het veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Helaas wordt er nog steeds asbest aangetroffen in huizen die voor deze periode gebouwd zijn. Woon je in een huis dat voor 1993 is gebouwd? Dan is een asbestinventarisatie verplicht bij elk soort verbouwing. Het gevaar is het grootst bij huizen met schuine daken, daken met bitumen dakbedekking hebben vaak geen asbest. Asbestdaken zijn vanaf 2025 verboden, je riskeert dus een boete als je het verwijderen van asbest uitstelt tot na 2025.

 

You may also like

Comments are closed here.