tuin verbouwen

Tuin verbouwen: tips van de tuinman!


Je hebt een nieuw huis gekocht en na een lange tijd klussen en verbouwen is alles binnenshuis eindelijk naar wens. Als laatste onderdeel komt vaak pas de tuin aan bod. De kosten van de tuin zijn hierbij sterk afhankelijk van je tuinwensen en of je een bestaand huis (dus al met tuin) hebt gekocht of een nieuwbouwhuis. Onder welke ‘tuin’ je ook valt, het begint altijd met een goed plan!

Een tuin leg je aan met de gedachte daar vele jaren plezier van te hebben. Het is daarom ook belangrijk jezelf goed te verdiepen in de mogelijkheden, wat je mooi vind en wat de planteigenschappen zijn van de tuinplanten die je op ’t oog hebt. Sommige planten kunnen bijvoorbeeld bij aanschaf zeer klein zijn, maar na enkele jaren al meters hoog zijn. Focus je dus niet op korte termijn, maar hoe de tuin er in een volgroeid stadium uitziet. Pas de tuin dan ook nog hoe je ‘m nu voor ogen hebt? Ga je voor heesters, siergrassen of vaste planten? Vind alle deze informatie over vaste planten op Plantengrow.nl

Het aanplanten van de tuin moet het allerlaatste onderdeel zijn. Alle andere taken zoals bestrating, verlichting, tuinhuis of pergola moeten al zijn afgerond. Na het aanleggen van de bestrating wordt inzichtelijk waar de borders precies komen te liggen en dus ook hoeveel vierkante meters deze innemen. Bekijk per border hoeveel vierkante meter deze is (voor het aantal benodigde planten) en hoeveel uren deze in de zon ligt.

De standplaats kan worden onderverdeeld in zon (hele dag in de zon), half schaduw (halve dag in de zon) en schaduw (weinig tot geen zon). De standplaats is voor een plant een van de belangrijkste eisen voor een goede groei en bloei. Al verzorg je de plant nog zo goed, staat de plant in de beste grond, wanneer deze niet op de juiste standplaats staat zal deze tuinplant nooit goed gaan groeien.

Vervolgens kijk je hoe hoog de planten maximaal mogen worden in desbetreffende plantborder. Het is hierbij gebruikelijk om grote(re) planten achteraan in een border te zetten met lagere planten daarvoor.

Zijn bovenstaande punten in kaart gebracht? Dan kun je naar planten zoeken die je mooi vind en die binnen deze criteria vallen. Dan weet je zeker dat de planten die je mooi vind ook goed gaan groeien in de tuin.

Veelgebruikte en mooie vaste planten zijn de Zonnehoed, Agastache en Verbena. Ga je liever voor siergrassen, dan zijn de Carex, Pennisetum en Stipa veel gebruikt. Een echter aanrader is de Stipa cultivar Stipa tenuissima ‘Ponytails’, online te koop bij Plant & Grow.

You may also like

Comments are closed here.