zonwering

Tips om je zonwering helemaal op te knappen


Zonwering heeft regelmatig onderhoud nodig. En zelfs als je er goed voor zorgt, zul je merken dat de zonwering verouderd. De kleuren vervagen, er komen rafels aan het doek en misschien loopt het systeem niet meer zo soepel. Gelukkig kun je je zonwering zelf weer helemaal opknappen, zonder dat er speciaal een monteur langs moet komen. En het is meestal ook niet nodig om de volledige zonwering te vervangen. Check deze praktische tips en ga zelf aan de slag!

1. Maak het doek goed schoon

Een zonweringdoek kun je niet zomaar behandelen met schoonmaakmiddel. Veel middeltjes tasten de beschermingslaag op het doek aan. Daardoor zal het doek sneller verbleken en ook kwetsbaarder worden. Maak het doek dus goed schoon met lauw water. Lukt het daarmee niet helemaal, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel.

2. Maak de metalen onderdelen schoon

Naast een doek bestaat de zonwering uit een metalen frame. Vaak is dat van aluminium. Je kunt het goed schoonmaken met lauwwarm water. Borstel het frame eerst met een afwaskwast of borstel en maak het dan schoon met water en een doek. Probeer ook de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken.

3. Het doek vervangen

Het is mogelijk om een zonneschermdoek te vervangen. Je koopt dan een los doek wat je op je zonwering kunt monteren. Vaak is het maar een middagje werk en dan ziet je zonnescherm er weer als nieuw uit. Het metalen frame gaat meestal veel langer mee dan het zonweringdoek, dus is het slim om alleen het doek te vervangen als je frame nog goed is. Een nieuw doek voor je zonnescherm is dan voldoende om weer jaren te genieten van je zonwering.

4. Mechanische onderdelen vervangen

Een zonnescherm bestaat uit meerdere onderdelen. Je kunt bijvoorbeeld het zonwering doek vervangen, maar het is ook mogelijk om onderdelen van het systeem te vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld het koord of het oprol systeem vervangen. Het is ook mogelijk om bij een elektrisch scherm het motortje te vervangen. Je kunt de meeste kleinere onderdelen van een zonnescherm eenvoudig vervangen.

5. Onderhoud van het zonnescherm

Je zonnescherm is weer lekker opgeknapt. Nu is het je taak om het scherm ook zo mooi te houden. Daarvoor pleeg je regelmatig onderhoud. Smeer de bewegende onderdelen regelmatig met olie of siliconenspray. Zorg ervoor dat je het doek nooit nat inklapt of oprolt, want dan krijgt zelfs het beste doek schimmelplekken. Is het toch een keer nodig om het doek nat in te klappen, laat het dan zo snel mogelijk volledig drogen. Regelmatig afborstelen met een zachte borstel of met een speciaal schoonmaakmiddel houdt je doek mooi schoon.

Je zonnescherm opknappen is meestal een paar uurtjes werk. Het lijkt veel meer werk dan het in de praktijk is. In feite valt het meestal wel mee. Daarna ziet je scherm er weer mooi uit en kan het weer jaren mee! Wil je je woning echt helemaal opknappen aan de buitenkant? Overweeg dan ook om je gevel te renoveren.

You may also like

Comments are closed here.