woonkamer inrichten tips

Tips om je woonkamer in te richten


Je woonkamer inrichten is niet altijd even makkelijk. Er is tegenwoordig een wereld aan opties, waardoor het al snel een allegaartje kan worden. Dan zijn er nog de verschillende trends die voorbij komen. die het zicht nog meer kunnen vertroebelen. Mix je namelijk het verkeerde, dan kan dit al snel een negatief resultaat opleveren, En dan hebben we het niet eens over de afzonderlijke keuzes die je moet maken. Een groot of juist een klein vloerkleed? Rond of toch vierkant? Moet je de muren van een lichte kleur voorzien als de ruimte groter moet lijken, of moet je juist een of twee van die muren donker maken? Wij keken bij enkele experts, zoals Luzano, zodat jij een gezellige plek kunt creëren die aan al jouw wensen voldoet.

We beginnen met misschien wel de belangrijkste tip: zorg voor samenhang in het kleurgebruik. Vind je kleur spannend, ga dan voor een donkere vloer in combinatie met lichte muren of andersom. Je moet daarbij goed nadenken over de basis hiervan. Welke kant wil je op, wat vind je mooi en matcht dat goed? Maak het liefst een moodboard met kleuren en stoffen die je mooi vindt. Past het en vind je het mooi? Houd je hier dan aan! Zodra je afwijkt van je gekozen kleuren verlies je al snel de eenheid in de ruimte. Sonja

Kleuren zijn bepalend in elke ruimte, maar vooral de woonkamer

De kleur van je interieur is dus heel erg bepalend voor de sfeer in die ruimte. Bedenk goed welke sfeer je wil neerzetten en baseer daarop je kleurkeuze. Houd de kleuren in de woonkamer bijvoorbeeld over het algemeen rustig, maar kies een accentkleur die je op een klein muurtje en in accessoires terug laat komen. Op deze manier houd je de woonkamer in balans en voeg je toch wat kleur toe! Het werkt ook goed om verschillende kleurcombinaties met elkaar te combineren of te mixen!

Lijkt jouw woonkamer klein? Het allerbelangrijkste voor een optisch grotere kamer zijn, wederom, de kleuren die je gebruikt. Een geheel zwarte kamer geeft een veel minder ruim gevoel dan een kamer in lichte kleuren. Ga voor wit, creme, lichtroze of andere natuurlijke tinten. Blijf ver weg van donkere kleuren als zwart, bruin of donkergroen op je muren. 

Verschillende ruimtes, verschillende raamdecoraties

Besef dat verschillende kamers verschillende raamdecoratie nodig hebben. In de slaapkamer kies je vaak voor raamdecoratie die verduisterend werkt, maar in het woongedeelte heb je die verduisterende werking niet nodig. Daar wil je waarschijnlijk alleen inkijk tegenhouden en de sfeer bevorderen. Heb je tocht in huis, dan kun je kiezen voor gevoerde gordijnen. Zo kun je gordijnen laten aansluiten op jouw woning. Denk ook eens aan een combinatie van vouwgordijnen en overgordijnen. Of strakke jaloezieën om het zonlicht tegen te houden en warme soepel vallende gordijnen voor de sfeer in je huis. Met wat aandacht en een goed plan kun je alles goed laten aansluiten bij de ruimte.

Welke eettafel het best in jouw woonkamer past, hangt af van de grootte van de ruimte en het aantal stoelen dat er aan moet staan. Een rechthoekige eettafel neemt vaak wat meer ruimte in, maar is wel superhandig voor als je met veel vrienden en familie aan tafel wilt borrelen of eten. Een ronde eettafel is weer perfect voor wat kleinere ruimtes. Een ronde tafel zorgt voor zachtheid in de ruimte. Heb je een kleine, vierkante of rechthoekige ruimte, dan oogt een ronde tafel zachter en minder chaotisch. 

You may also like

Comments are closed here.