behang kiezen

Tips hoe je het juiste behang uitkiest


Behang kan je kamer in een leuke sfeer brengen. Maar kijk eerst of je het juiste behang hebt voor de muur, niet elk type behang is even geschikt. Hier vind je enkele tips.

Denk aan de ruimte

Een ruimte behangen kan leuk zijn, maar zorg er wel voor dat de ruimte niet te druk wordt of te donker. Dit geeft namelijk onrust. Kijk wat de laatste trends zijn.

Snel en goedkoop

Je kunt kiezen voor goedkoop papieren behang om je muren makkelijk van een nieuwe kleur te voorzien. Of juist leuke vormen en patronen op de kinderkamer. Hou er rekening mee dat goedkoop behang niet erg duurzaam is: vlekken kan je niet zomaar schoonmaken en het is ook niet goed waterbestendig. Goedkoop kan dus duurkoop zijn. Zeker in een ruimte waar intensief geleefd wordt.

Wel of niet overschilderen?

Behang kan je ook gebruiken om een egale ondergrond te hebben die je overschildert. Met name glasvezelbehang is hiervoor zeer geschikt: het is het sterkste behang wat je kunt vinden en kan makkelijk geschilderd worden. Vanwege de hoge duurzaamheid kan je hier nog jaren van genieten. Neem ook eens een kijkje op behangexpert om het behang te vinden wat bij jou muren past.

Kijk naar de ondergrond

Wanneer je behang wilt gebruiken om lelijke oneffenheden weg te werken doe je er goed aan om een dikker type te kiezen. Dun en goedkoop behang zoals papier zal juist de oneffenheden goed tonen wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ga je kijken naar textiel/vliesbehang, dan heb je een variant die erg duurzaam is.

Het type lijm

Bij elke behangsoort krijg je te maken met diverse lijmsoorten. Deze vind je in blauwe, roze en paarse verpakkingen met elk hun eigen sterkte. Bij de ene lijmsoort moet je eerst het behang insmeren en op de muren hangen. Bij de ander kan je juist weer makkelijker aan de slag: je smeert de muur in en bent redelijk snel klaar. Dit is dus ook iets waar je rekening mee kunt houden als je graag makkelijker de klus wilt klaren. Gebruik nooit een andere lijm voor jouw behang, dit kan een negatief effect hebben.

You may also like

Comments are closed here.