huis verkopen makelaar

Redenen om een ​​makelaar te kiezen in plaats van zelf je huis te verkopen


Als je zelf je huis te koop zet, lijkt het misschien een geweldige manier om duizenden euro’s te besparen. Het is waar dat je op dat vlak geld bespaart, maar het gaat ten koste van andere zaken. Ga jij je huis in Rotterdam verkopen, dan kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar een makelaar Rotterdam, omdat die de lokale markt goed kent. Is je interesse gewekt? Hier zijn enkele redenen waarom je beter een makelaar in de arm kunt nemen.

Als je je huis zelf gaat verkopen, dan weet de makelaar van de koper dat er geen professionele collega aan de andere kant van de transactie zal zijn. Zelfs als een potentieel koper erop staat je huis te bezichtigen, kan de makelaar van die persoon het doen van een bod ontmoedigen, daarbij verwijzend naar het gedoe en de risico’s van het proberen een deal te sluiten zonder een professional die de verkoper vertegenwoordigt.

Er zijn vaak maar twee redenen waarom een makelaar van de verkopende partij toch het huis in zo’n geval laat zien: 

  • er is een krapte aan huizen in de regio
  • de prijs is belachelijk laag

Toch zijn er aankoopmakelaars die jouw woning ook onder andere voorwaarden laten bezichtigen. Dat kan echter betekenen dat je een overeenkomst met de makelaar moet tekenen waarin staat hoeveel procent je als verkoper aan de makelaar betaalt. De makelaar kan zelfs een commissie van 6% vragen, in een poging om zowel de kant van de koper als de verkoper te pakken. 

Makelaars vermijden emotionele verkoop

Het verkopen van een huis is doorgaans een emotioneel proces. Misschien heb je door jarenlange verbouwingen bloed, zweet en tranen in het huis zitten waardoor je er een bepaalde band mee hebt.  Het hebben van een makelaar houdt je verwijderd van die emoties en zorgt ervoor dat je minder snel domme fouten maakt, zoals een te hoge prijs voor je huis vragen, weigeren in te gaan op een laag bod omdat je beledigd bent, of te gemakkelijk toegeven als je een verkoop deadline hebt. Een makelaar kan opvolgen zonder een gevoel van emotie of wanhoop over te brengen; opvolgen is slechts hun taak. 

Als je afziet van een makelaar, krijg je ook rechtstreeks te maken met afwijzingen elke keer als een makelaar van een koper je vertelt dat de klant niet geïnteresseerd is. Als huiseigenaar kan dat behoorlijk verontrustend zijn om opmerkingen te horen van geïnteresseerden en hun makelaar.

Een agent kan de angel uit de afwijzing halen en een positieve draai geven aan eventuele negatieve feedback. Het is moeilijker voor een verkoper om je emoties buiten de verkoop te houden, omdat er geen partij is die aan jouw kant staat om mee te sparren. De emoties zullen er altijd zijn voor de verkoper, maar opbouwende kritiek kan voor de verkoper gemakkelijker te verteren zijn als het afkomstig is van een makelaar die aan zijn kant staat en probeert het beste voor hem te krijgen.

Onroerend goed verkopen is een fulltime baan

Wil jij je elke keer van je werk naar huis haasten als iemand je huis wil zien? Kun je jezelf verontschuldigen voor een vergadering telkens wanneer je telefoon overgaat als een potentiële koper belt? Heb je aan het einde van een lange werkdag de energie om elke mogelijke gelegenheid te benutten om jouw huis op de markt te brengen? Ben jij een expert in het verkopen van woningen? Heb je er ervaring mee? Het antwoord op al deze vragen is waarschijnlijk “nee”. Het antwoord van een professioneel makelaar op al deze vragen is “ja”!

You may also like

Comments are closed here.