verstopte afvoer

Problemen met de afvoer voorkom je zo!


Heb je geregeld te maken met een verstopte afvoer in huis? Dan weet je hoe onprettig dat is, in de meeste gevallen gaat een verstopte afvoer namelijk gepaard met een zeer smerige lucht, een toilet die niet meer goed doorspoelt of water dat tijdens het douchen in de douchebak blijft staan. Gelukkig zijn er zaken die je kunt ondernemen bij het oplossen van een verstopping, zoals de afvoer onder een hoge druk door te laten spuiten. Nog beter is het echter om een verstopping te voorkomen! 

Restafval is vaak de boosdoener

Verstoppingen ontstaan over het algemeen door restafval wat op de bodem van de afvoer achterblijft. Het restafval kan hierbij niet meer door het water in de afvoer worden meegevoerd, waardoor een verstopping is ontstaan. De ophoping van restafval zal steeds groter worden, met een serieuze verstopping tot gevolg. Reden genoeg om te zoeken naar mogelijkheden om het restafval zo goed mogelijk buiten de afvoer te houden.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn verschillende producten die je kunnen helpen bij het weren van restafval uit de afvoer. Dat restafval is namelijk vaak de oorzaak van een verstopte afvoer. Zo kun je dit opvangen met een zeefje, die je in de gootsteen van de keuken legt. Het zeefje houdt het restafval wat tijdens de afwas vrijkomt tegen, zodat etensresten niet in de afvoer komen. 

Zeefje versus doorspoelen

Een dergelijk zeefje kost bij de meeste bouwwinkels niet meer dan een paar euro. Het laten doorspuiten van de afvoer door een loodgieter is stukken duurder, waardoor de investering in zo’n zeefje sterk aan te bevelen is.

Voorkom dierlijk vet in de afvoer

Vet is op zich niet per se problematisch. Zeker olie of andere vettige producten, stromen over het algemeen eenvoudig weg door de afvoer. Dierlijk vet daarentegen is een ander verhaal. Dat stolt namelijk op een gegeven moment. Het is dus beter om dierlijk vet, bijvoorbeeld jus of een ander product, gewoon in de vuilnisbak te kieperen en niet via de afvoer in de keuken te verwerken.

Haren zijn ook een notoire reden tot verstoppen. Zeker in de badkamer. In het doucheputje ontstaat op een gegeven moment een kluwen van haren. Naast dat dat op een gegeven moment enorm gaat stinken als het begint op te drogen/ te rotten, levert het verstoppingen op. Ook hier is het verstandig om een zeefje toe te voegen.

You may also like

Comments are closed here.