langer thuiswonen

Oplossingen om op oudere leeftijd langer thuis te kunnen blijven wonen


Ouderen In Nederland wonen steeds langer zelfstandig thuis. Van de 85- tot 89-jarigen woont driekwart zelfstandig; van de 90- tot 95-jarigen nog altijd 60 procent. Het aantal mensen dat in een verzorgings- of verpleeghuis woont, daalt daarentegen al jaren. Persoonlijke gezondheid is de belangrijkste factor bij de beslissing om al dan niet thuis te blijven wonen. Dit blijkt uit een rapport van SCP, waarvoor een grote groep 65-plussers 14 jaar lang werd gevolgd. Van de 65-plussers zonder chronische aandoening woont driekwart na 14 jaar nog steeds zelfstandig. Als je echter langer thuis wil wonen, zul je wat aanpassingen aan je huis moeten maken, zodat het ook mogelijk is om langer alleen te kunnen wonen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Ouderen in Nederland wonen steeds langer thuis

Feit is dus dat mensen in Nederland steeds langer thuis blijven wonen, niet zo vreemd natuurlijk want zeker op oudere leeftijd is verhuizen een behoorlijke ingreep en daarnaast zorgt de technologie ervoor dat we ook steeds langer thuis kunnen blijven wonen. Sommige zaken kun je vrij makkelijk opvangen. Daar moet je echter wel wat aanpassingen in huis voor maken. Sommige aanpassingen zijn makkelijk te doen: zo kun je bij een expert als Monozorg allerlei objecten kopen om langer thuis te kunnen wonen, zoals een douchkruk kopen. Andere aanpassingen zijn wat duurder en moeilijk te verwezenlijken.

Een inloopdouche in plaats van een bad

Beschik je over alleen een ligbad in de badkamer? Op oudere leeftijd kan het moeilijk zijn om daar in of uit te geraken. Aangezien hygiëne natuurlijk erg belangrijk is, is dit een andere belangrijke reden om uit huis te moeten. Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven gespecialiseerd in het verbouwen van senioren badkamers. Niet alleen zorgen zij voor een douche (cabine) die geheel is voorbereid op mensen die wat moeilijker te been zijn, maar daarnaast beseffen deze bedrijven ook dat oudere mensen geen wekenlange verbouwing in huis kunnen hebben, waardoor zij in no time de badkamer hebben omgebouwd en hierbij bijvoorbeeld ook rekening houden met een verhoogde toiletpot.

Een traplift in huis

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen uiteindelijk uit huis moeten en naar een verzorgingshuis is de trap. Op een bepaalde leeftijd, met bepaalde kwalen, is het niet meer mogelijk om de trap op te komen. Dit kunnen van allerlei kwalen zijn, van problemen met de heupen, tot afwijkingen van het evenwichtsorgaan. Gelukkig is er tegenwoordig voor elke trap een traplift te vinden. Nu zul je je afvragen, wat kost een traplift eigenlijk? Waar deze vroeger nog erg duur waren, zijn dure trapliften nu veel betaalbaarder geworden. Ook hoef je geen angst meer te hebben dat je ergens in het midden van de trap vast komt te zitten, omdat elke traplift tegenwoordig beschikt over een accu, waardoor er dus altijd stroom is om naar beneden of naar boven te komen.

Andere aanpassingen die je kunt doen

Bovengenoemde aanpassingen zijn eigenlijk de belangrijkste als je langer thuis wil blijven kunnen wonen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere zaken die je kunt aanpakken, zoals het verlagen of verwijderen van drempels, het verbreden van deuren en het verplaatsen van de slaapkamer, en eventueel badkamer, naar de begane grond. 

You may also like

Comments are closed here.