Nieuwe borders in de tuin aanleggen, hoe pak je dat aan?


Voordat je een tuinborder maakt of plant, is het belangrijk om na te denken over de vorm en diepte. Bedenk welk effect je wilt bereiken. Rechte borders zien er meestal formeel uit, terwijl gebogen tuinborders geschikt zijn voor een meer informele aanpak. Je kunt meer in diepe borders planten en ze zelfs gebruiken om bepaalde delen van de tuin te verbergen, zoals muren en schuurtjes. Ondiepe of smalle borders zijn handig als je weinig ruimte hebt, maar toch bepaalde delen van de tuin wilt verzachten, zoals een strook aarde tussen een schutting en een pad. Bij een gezonde tuin komt van alles kijken, zoals een gezonde bodem door gebruik te maken van Bemeste tuinaarde | struiz. In deze blog kijken we echter hoe je nieuwe borders in je tuin kunt aanleggen!

Als je dit eenmaal hebt uitgezocht, kun je beginnen met het graven van de randen. Zorg ervoor dat je een goed idee hebt wanneer je dit doet om ongewenste onregelmatigheden langs de lijn te voorkomen. Gebruik voor rechte randen een stuk touw dat strak is gespannen en op zijn plaats wordt gehouden met stokken, zoals metselaars doen om een muur recht te bouwen. Gebruik voor gebogen randen een stuk slang dat in de gewenste vorm is gelegd en begin er met een schop langs te ‘snijden.’

De grenzen positioneren

Houd bij het plaatsen van de plantenborder rekening met de hoeveelheid zonlicht die het gebied krijgt, de grondsoort en hoe blootgesteld de tuin is aan andere elementen. Ze kunnen allemaal van invloed zijn op de planten die je daar kweekt en of je de grond moet verbeteren voordat je gaat planten.

Diepten van de borders

Grenzen kunnen enkele meters diep zijn of zo smal als je in principe wil. Een van de beste manieren om een ​​goed idee te krijgen van hoe groot je je borders wilt hebben, is door de tuin in te gaan en rond potentiële locaties te lopen. Denk na over eventuele gebreken op die plek die je zou willen verbergen met een bloemenborder, en over dingen die niet bedekt kunnen worden door grond en planten, zoals inspectiedeksels voor afvoerputten.

Overweeg ook andere elementen in de buurt van de border. Een border met geurende planten staat bijvoorbeeld prachtig naast een tuinbank of dichtbij een terras. Dit alles doe je met de gezondheid van je planten in het achterhoofd. Als de grond op bepaalde plekken niet gezond genoeg is zul je die eerst moeten bewerken met kwalitatief goede producten, zoals van struiz | Home.

Planten voor een smalle border

Rechte borders hebben van nature een wat formele uitstraling. Dit wordt natuurlijk mede bepaald door de planten die je gebruikt. Zachte, bolle planten zoals siergrassen helpen het effect van lange, rechte randen te compenseren. Overweeg bij kleine tuinen borders met gebogen randen, waardoor de ruimte groter kan lijken.

Randvormen: vloeiende rondingen

Gebogen randen kunnen echt helpen om een ​​ruimte groter te laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Het is belangrijk dat je een vloeiende, ononderbroken curve krijgt bij het maken van deze randen, dus gebruik een stuk slang om te experimenteren met de vorm en grootte van de rand. Je kunt het ook als leidraad gebruiken als je eenmaal begint met graven.

Golvende tuin border 

Golvende borderranden kunnen er geweldig uitzien, maar het geheim van succes is om de ‘golven’ of golvingen niet te klein te maken. Je kunt planten gebruiken om het golvende effect te versterken, door planten met tussenpozen over de borderranden te laten lopen, waardoor een ritmisch ‘rijzen en dalen’-effect ontstaat. Golvende randen hebben meer bochten, van verschillende groottes en diepten!

You may also like

Comments are closed here.