gazon winter

Met deze tips komt jouw gazon de winter door


Is jouw gazon op leven na dood? Dan is het goed om je mouwen op te stropen en om aan de gang te gaan om je grasveld te redden. Het is een stuk goedkoper om het bestaande gras te redden dan om nieuwe matten te kopen of het stuk grond opnieuw in te zaaien.

Het probleem van een slecht grasveld

Het grootste probleem met een grasveld is dat er onkruid in gaat groeien dat het gras verdrijft. Er komen brandnetels in het gras te staan en op sommige natte en vochtige plekken komt er, in plaats van gras, nattig mos te groeien. De andere kant van het verhaal kan ook zijn dat een droge zomer het gras helemaal geel heeft gemaakt. Zelfs als je denkt dat er geen glorie meer te behalen is, is er nog hoop. Hier een aantal tips.

Blijf wekelijks met het gazon bezig

Het is goed om elke week een tijdje bezig te zijn met je gazon. Het is mooi om het grasveldje netjes af te steken bij de randen, maar ook om het gras mooi kort te houden. Vecht ook hard tegen mollen en in elke molshoop raden wij je aan om een klem te zetten. Het onderhoud is vooral belangrijk in het voorjaar – hou het veldje zo vlak mogelijk.

Soms moet je onkruid trekken

Het minst leuke werkje aan een gazon is het trekken van onkruid. Je kunt niet verwachten dat paardenbloemen spontaan verdwijnen en ook mos moet je verwijderen. Op plekken waar er soms weinig gras achterblijft is het handig om het veldje op die plekken weer opnieuw in te zaaien. Je zal er echt wel wat tijd voor uit moeten trekken.

Het kopen van een grasmaaier

We raden je aan om het gras minstens een keer in de twee weken te maaien. Je kunt niet verwachten van een gazon dat het mooi blijft als je het niet maait. Vaak zijn er mensen die maandenlang niet maaien en er dan met de zeis doorheen gaan. Het is dan al te laat. Het gras zal dan al behoorlijk geel en niet meer mooi zijn.

Zorg voor goede mest

Daarnaast raden we je aan om het grasveld regelmatig te bemesten met gazonmeststof, bijvoorbeeld dcm meststoffen, deze stoffen zijn nodig om het gras mooi groen te houden. Het zorgt voor een dikke, gezonde spriet die beter tegen de felle zon kan en het ook langer volhoudt als het ’s winters kouder wordt. Overigens kun je natuurlijk ook nieuwe sproeiers kopen, om het gras nat te houden ’s zomers. 

Soms moet het helemaal opnieuw

Lukt het niet om het gras mooi groen te houden? Dan heb je altijd nog de optie om het veld opnieuw in te zaaien. Dit is wel wat duur, maar daarmee kun je wel opnieuw beginnen. Beloof jezelf dan dat je er dit keer wel meer naar zal gaan kijken. Anders kan je over een halfjaar weer bezig gaan met het opnieuw inzaaien.

You may also like

Comments are closed here.