ramen beter isoleren

Manieren om je ramen beter te isoleren


Goede isolatie is niet alleen belangrijk in de winter. Ook in de zomer geniet je van de vele voordelen. De temperatuur in huis blijft langer aangenaam. Je hoeft bijvoorbeeld geen gebruik te maken van een airco in de zomer en hoeft in de winter minder hard te stoken. Op deze manier bespaar je een hoop energie én kosten. Dat is goed voor het milieu en jouw portemonnee. Wil je ook graag de woning een stukje duurzamer maken? Dan kun je jouw ramen op de volgende manieren isoleren:

1. Isolerende raamdecoratie

Raamdecoratie is onmisbaar in een sfeervolle woning. Maar wist je dat deze vorm van decoratie ook kan bijdragen aan betere isolatie? Kies voor (rol)gordijnen van een dikke stof of een isolerend materiaal. Ook plisségordijnen en sommige jaloezieën kunnen een goede isolatiewaarde hebben. Het is de moeite waard om je hier in te verdiepen.

2. Rolluiken laten monteren

Het is verstandig om de ramen ook aan de buitenzijde te voorzien van isolatie. Hiervoor kun je rolluiken met montage erbij aanschaffen. Rolluiken houden in de zomer de temperatuur in huis aangenaam laag. In de winter is het juist goede bescherming tegen koude tocht. Daarnaast houden gesloten rolluiken geluid van buiten goed tegen en zijn ze inbraakwerend. Wil je het extra duurzaam aanpakken? Kijk dan naar rolluiken met een motor op zonne-energie.

3. Naden en kieren afdichten

In de winter kun je de stookkosten verlagen door alle naden en kieren te dichten. Vooral rondom de kozijnen is er vaak last van tocht. Los dit probleem op met tochtstrips of tochtband. Je kunt dit gemakkelijk zelf aanbrengen.

4. Glas laten vervangen

Heeft jouw woning enkel glas of standaard dubbelglas? Dan is het verstandig om dit te laten vervangen. HR++ of triple glas zijn hierbij de beste opties. Door de vernieuwde technieken geniet je van optimale isolatie.

5. Voorzetramen plaatsen

Bij een monumentaal pand of prachtige glas-in-loodramen wil je het glas uiteraard niet vervangen. Dan kan een voorzetraam een goede oplossing zijn. Dit extra raam wordt voor of achter het bestaande raam geplaatst. 

6. Isolatiefolie plakken

Een andere mogelijkheid is om de ramen te voorzien van isolatiefolie. Raamfolie kun je zelf op de binnenkant van enkel of standaard dubbel glas plakken. Let wel op: bij professionele raamfolie (en professionele montage) is de isolatiewaarde het hoogst, maar betaal je ook een flink bedrag. Nieuw isolatieglas of rolluiken zijn daarom vaak een betere investering.

Zijn de ramen in jouw woning al goed geïsoleerd? 

You may also like

Comments are closed here.