Let op! Schimmel kan ook bij jou thuis voorkomen


Schimmel is een veelvoorkomend probleem. Vooral in woningen waarin de luchttoevoer niet optimaal is, kan het vervelende probleem zich voordoen dat er schimmel ontstaat. De schimmel is vaak te vinden in vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld een kelder of op zolder. Schimmel op zolder of schimmel in kelder en schimmel kruipruimte zijn de meest voorkomende problemen die zich voor kunnen doen in een woning. Maar hoe kan het toch dat schimmel juist daar graag wil leven? En wat kun je precies tegen een schimmelprobleem doen?

Schimmel in kelder

Een kelder is een vrij donkere plaats. Vaak wordt de ruimte gezien als een opbergplaats en daardoor is het een ruimte die niet vaak wordt bezocht. Daarnaast is de luchttoevoer in een kelder ook niet altijd optimaal waardoor schimmel in kelder erg vaak voorkomt. Schimmels houden van donker en van vocht. Het is dan ook niet raar dat de kelder een ideale leef plek is voor schimmel. Zeker wanneer vocht niet weg kan, zal de schimmel zich er beter thuis voelen. Een kelder is vaak vochtig doordat het een plek is waar condensatie vaak optreedt. Condensatie zet zich vaak af tegen muren en tegen het plafond. Daarom zie je daar ook vaak bruine of zelfs zwarte vlekken. Je kunt de condensatie zien als een belangrijke voedselbron voor de schimmel. Als er wel sprake zou zijn geweest van een goede luchttoevoer dan zou er geen condens op de muren te vinden zijn.

De gevolgen van schimmel

Schimmel in de kelder, schimmel op zolder, schimmel in kruipruimte, op vochtige plekken is vaak zoveel schimmel te vinden dat het niet om aan te zien is. Naast dat het geen mooi gezicht is, al dat schimmel op de muren en op het plafond, zijn er ook andere gevolgen waarmee je te maken kunt krijgen. Schimmel brengt allerlei nadelige gevolgen met zich mee voor zowel de gezondheid van de mens als voor het interieur. Schimmels hechten zich bijvoorbeeld vast aan objecten. Kartonnen dozen, hout en voegen zijn bronnen waar je vaak schimmel ziet. Schimmel kan zich goed aan deze materialen hechten. Het nadeel voor deze materialen is dat ze aangetast kunnen worden en zelfs kapot kunnen gaan. 

Daarnaast zul je ook merken dat er een muffe geur in de ruimte is. Als je daarnaast ook nog behang aan de muur hebt of wanneer je muur netjes geverfd is, zal dit niet lang zo netjes blijven. Behang zal beschadigd raken en de verf zal afbladderen of verkleuren. Je dient de ruimte dan opnieuw te beschilderen of te behangen. Naast de gevolgen voor het materiaal, zijn er ook gevolgen voor de gezondheid. Schimmelsporen kunnen worden ingeademd . Mensen die longproblemen hebben of die gevoelige longen hebben, kunnen hierdoor problemen ervaren.

Schimmel verwijderen

Er zijn allerlei middelen die je in kunt zetten in de strijd tegen schimmel. Het bekende huismerk HG heeft hier middelen voor. Houd er wel rekening mee dat je zoveel schimmel in de woning kan hebben dat dit soort middelen niet meer zullen werken. Daarom is het bij overtollig schimmel in de woning verstandig om een expert aan te nemen die je helpt met het verwijderen van de schimmel in de woning. Wat je zelf kunt doen is de bron aanpakken. Zo dien je er altijd voor te zorgen dat ruimten goed worden geventileerd en dat je schimmel geen kans geeft door de vorming van condensatie te voorkomen.

You may also like

Comments are closed here.