Kunt u duurzaam verwarmen met een instant heater?


Er zijn tal van mogelijkheden om uw woning te verwarmen. Zo kunt u gebruik maken van een normale cv-ketel, een elektrische cv-ketel, een warmtepomp en meer. Wat ook tot uw mogelijkheden behoort is een instant heater. Maar wat is dit precies en kunt u er duurzaam mee verwarmen? 

Wat is een instant heater? 

Wanneer men het over een instant heater heeft, wordt het ook wel eens een elektrische geiser of doorstroomverwarmer genoemd. Het gaat hier over een efficiënt toestel dat door middel van elektriciteit het water verwarmt. De elektriciteit wordt door een weerstand omgezet in warmte. De instant heater wordt veelal gebruikt om warm water te produceren voor in de keuken of de badkamer. Het grote verschil met een normale boiler is dat de instant heater geen water in voorraad houdt. Hij begint te verwarmen wanneer warm water wordt gevraagd. Dat betekent dus dat er geen energie wordt verspild met het warm houden van een watervoorraad.

De voordelen van een instant heater

Het gebruik van een instant heater neemt een aantal voordelen met zich mee. Eén van de grootste voordelen is dat u meteen warm water heeft wanneer u de kraan opendraait en dat het warme water nooit op is. Er is immers geen voorraad die leegloopt. Daarnaast is een instant heater relatief energie-efficiënt. Het water wordt direct tijdens de doorstroming verwarmd. Er wordt geen warm of heet water opgeslagen, wat leidt tot energiebesparing. 

Omdat het hoge vermogen van de instant heater vaak maar een paar seconden nodig is, verbruikt het niet veel energie.

De nadelen van een instant heater

Toch kleven er ook een tweetal nadelen aan het gebruik van een instant heater. Zo is er bij de meeste heaters een aparte krachstroomgroep nodig. Dat kan dus bij de installatie voor wat moeilijkheden en uitdagingen zorgen. Ook is het systeem niet in staat om dezelfde hoeveelheid warm water per minuut te leveren als de gebruikelijke systemen. Dit hoeft echter niet direct voor problemen te zorgen als u gebruik maakt van uitvindingen als een waterbesparende douchekop.

Wanneer kiest u voor een instant heater?

U kiest voor een instant heater als u gebruik maakt van een warmtepompoplossing zonder elektrische boiler óf als uw elektrische boiler te ver van het tappunt verwijderd is. De heater heeft doorgaans de afmetingen van een schoenendoos en moet zo dicht mogelijk bij het tappunt worden geïnstalleerd. Zo hoeft het water niet door lange leidingen te gaan en verliest het dus geen warmte. Dus ook als er beperkte ruimte beschikbaar is, vormt de instant heater een interessante oplossing.

You may also like

Comments are closed here.