behangen

Kies voor een strakke afwerking van de wanden in huis 


Na de oplevering van een nieuwbouwwoning of bijvoorbeeld aanbouw aan je bestaande woning breekt een periode van afwerken aan. Het afwerken omvat onder meer het leggen van de vloer, het bekleden van de trap en het stucen of behangen van de wanden. Wat maakt het inschakelen van een renovlies behanger voor het afwerken van wanden een verstandiger keuze dan het inhuren van een stukadoorsbedrijf? In dit artikel lees je er meer over. 

Wanden behangen of stucen na oplevering woning 

De keuze voor het gebruik van bijvoorbeeld glasweefselbehang of renovlies behang biedt verschillende voordelen, ten opzichte van het laten stucen van kale muren. Dat geldt in het bijzonder bij de afwerking van wanden in een nieuwbouwwoning. Deze muren bevatten op het moment van opleveren vaak nog veel vocht. In de eerste weken tot maanden na de oplevering trekt het vocht uit de woning, door deze goed te ventileren en de temperatuur langzaamaan te verhogen. Gebeurt dit (onbewust) te snel, dan krimpen wanden en drogen deze uit. Het leidt tot scheurvorming. 

Scheurvorming hoeft niet schadelijk te zijn. Bij de keuze voor het sterke en duurzame glasvezel behang blijven de scheuren achter het behang zitten. Kies je echter voor het relatief zwakke stucwerk, wat feitelijk niets meer is dan een laag gips op de muur, dan kan die scheurvorming in het stucwerk ontstaan. Het herstellen van deze scheuren is niet altijd even gemakkelijk. In het bijzonder, wanneer je het stucwerk al geverfd hebt. 

Zorg voor een goede voorbereiding voor de afwerking 

Andersom biedt stucwerk het voordeel dat het voor een volledige egale wand zorgt. Ook al lijkt een kale muur zo goed als egaal te zijn; vaak is een muur dat niet. Beweeg eens voorzichtig met je hand over de kale muur. Je zal in veel gevallen kleine uitsteeksels voelen. Met een diamantschijf is het mogelijk om deze uitsteeksels van de wand te verwijderen. Doe dit voordat het behang op de wand wordt aangebracht, om te voorkomen dat dergelijke oneffenheden nadien zichtbaar zijn. Het is op dat moment al te laat, om ze nog te verwijderen. 

Dit geldt overigens niet alleen voor de afwerking van een wand. Ook vloeren zullen geëgaliseerd moeten worden, voordat je deze nader afwerkt met bijvoorbeeld pvc. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat uitsteeksels door de vloer heen zullen komen. PVC is een zeer dun materiaal. 

You may also like

Comments are closed here.