lamp boven eettafel

Kies de ideale hanglamp voor boven jouw eetkamertafel!


Ben je op zoek naar een nieuwe lamp? Je wilt natuurlijk de perfecte lamp uitkiezen. De meest ideale lamp voor jou is afhankelijk van meerdere aspecten. Zo zijn de vorm en afmeting van je eettafel belangrijk, maar ook moet er gekeken worden naar de vorm. We zullen deze aspecten met je doornemen zodat jij straks de perfecte hanglamp kiest!

Vorm en grootte eettafel 

Een stelregel die bij een hanglamp hoort is soort bij soort. Hiermee bedoelen wij dat het advies is een ronde lamp boven een ronde tafel. Voor de hoogte van de lamp is ons advies: houd tussen de 60 en 70 centimeter aan. Dan de omvang, hierbij maken we onderscheid tussen een rechthoekige en ronde tafel.

Rechthoekige tafel

Meestal wordt er gekeken naar een maximum omvang van 50% à 60%. Hiermee bedoelen we; bij een 100 cm breedte tafel is de maximale diameter Ø50 cm à Ø60 cm. Dit geldt ook voor de lengte van een hanglamp. Heeft u een tafel van 3 meter? Dan gelden er weer andere adviezen. Hierbij is een lamp van 180 tot 200 centimeter verdeeld over 3 grote of 4 kleine kappen aan te raden. Pas dan is de lichtspreiding optimaal. 

Ronde tafel

Bij een ronde tafel zijn de adviezen een stuk soepeler omdat de lichtspreiding makkelijker verdeeld is. Zo kun je boven een Ø40 cm ronde tafel prima een lamp met een diameter van Ø120 cm of Ø60 cm hangen. Hier is alleen belangrijk dat de lamp niet te breed is zodat men zich er niet tegenaan stoot wanneer men opstaat. 

De stijl van je interieur

Ook de stijl van je interieur is erg belangrijk. Er zijn een hele hoop verschillende stijlen te beschrijven zoals retro, modern, industrieel, landelijk en klassiek. Voor elke stijl zijn ook verschillende lampen te vinden. Industriële hanglampen kenmerken zich doordat ze robuust zijn en gebruik maken van stoere, donkere kleuren. Bij klassieke lampen zie je juist meer lichte kleuren naar voren komen. Retro lampen herken je aan de warme kleuren en ronde vormen en moderne hanglampen herken je aan hun strakke design. 

Hopelijk hebben we je kunnen helpen met de keuze voor een nieuwe hanglamp of welke stijl lamp je zoekt. En wie weet geniet jij binnenkort van een mooie nieuwe lamp in huis!

You may also like

Comments are closed here.