Is het verstandig om je warmtepomp in de garage te installeren?


Ben je op zoek naar een warmtepomp? Warmtepompen zijn een uitstekende keuze voor mensen die energie willen besparen en hun energierekening willen verlagen. Waarom worden deze hybride boilers snel populair? Het antwoord is simpel: warmtepompboilers zijn zeer efficiënt. Ze gebruiken thermodynamica en elektriciteit om warmte uit de omringende lucht te halen en naar jouw warmwatertank over te brengen. In tegenstelling tot verwarmingen op gas en fossiele brandstoffen, gebruiken warmtepompen de omgevingstemperatuur om water te verwarmen, waardoor 70% of meer op energiekosten wordt bespaard. In deze blog vind je alles wat je moet weten bij het installeren van een warmtepomp in de garage!

Kun je warmtepompboilers in de garage installeren?

Ja, in de meeste gevallen zijn garages een uitstekende plek om warmtepompboilers te installeren. Garages houden de unit beschermd, staan ​​buiten de leefruimte (omdat de warmtepomp geluid maakt) en zijn over het algemeen dichterbij of gemakkelijker te bereiken voor elektriciteit en sanitair. Voordat je een warmtepompboiler in de garage installeert, zijn hier enkele dingen waarmee je rekening moet houden:

– De grootte en het nominale vermogen van de unit. Warmtepompen hebben dezelfde afmetingen als conventionele boilers. De juiste grootte hangt onder andere af van de gebruiksbehoeften van het huishouden.

– De grootte van de garage. De andere maatvereisten zijn ervoor te zorgen dat de kamer groot genoeg is (voldoende kubieke voet omgevingslucht heeft) om de warmtepompunit die bovenop de tank zit te voeden. Je moet de installatierichtlijnen van de fabrikant raadplegen voor de individuele specificaties.

– De omgevingstemperatuur van de garage. Warmtepompen werken het beste bij hogere temperaturen. Omdat dan de lucht meer warmte bevat, wordt het systeem efficiënter. Als de garage koud is, kan het langer duren voordat de boiler een voldoende hoge temperatuur heeft bereikt. Veel fabrikanten hebben nu warmtepompboilers voor een koud klimaat, zodat je ze overal kunt gebruiken.

– Temperatuurschommelingen, omdat garagetemperaturen schommelen, afhankelijk van het seizoen en wanneer de garagedeur open blijft staan ​​voor voertuigen om in en uit te rijden. Temperatuurschommelingen kunnen van invloed zijn op hoe lang het duurt om de warmtepomp efficiënt te laten werken (wat ook meer energie verbruikt). Het goede nieuws is dat er hybride boilers zijn, die nog steeds de elementen van een conventionele boiler bevatten. Je kunt dus schakelen tussen alleen warmtepomp, hybride (het gebruikt beide) of alleen de conventionele batterijen (snelste opwarmtijd maar hogere energiekosten).

warmtepomp in de garage installeren

Voor- en nadelen van warmtepompboilers

Het is een goed idee om de voor- en nadelen van warmtepomptechnologie in het algemeen tegen elkaar af te wegen. Jouw eigen huis en eigen garage hebben unieke omstandigheden en aspecten die bepalen of warmtepompen een goed idee zijn of niet.

Warmtepomp voordelen

– Energie-efficiëntie: het rendement van lucht-warmtepompen kan oplopen tot 300%, waardoor je 70% of minder energie hoeft te besteden aan het verwarmen van water in vergelijking met een conventionele boiler.

– Milieuvriendelijkheid: in tegenstelling tot conventionele boilers voegen warmtepompen geen schadelijke broeikasgassen toe aan de atmosfeer. Ze stoten geen uitstoot uit, tenzij je een dual-fuel systeem hebt dat op elektriciteit en gas werkt. De enige “emissies” die ze echt hebben, zijn kou afkomstig uit de uitlaatzijde van de ventilator (kan de garage afkoelen, uitstekend in de zomer) en water uit de afvoerleiding van de condensor.

– Lage kosten: warmtepompboilers werken op elektriciteit, wat minder kost dan fossiele brandstof. De fabrikanten bieden meestal een langere garantieperiode dan gewone conventionele boilers, vaak zelfs tot 10 jaar garantie.

– Dubbele functie: warmtepompboilers kunnen tegelijkertijd functioneren als een verwarmings- en koeleenheid. De buitenunit bevat de warmtewisselaar, het expansieventiel en de compressor. De rol van de buitenunit kan soms worden omgekeerd om de overtollige warmte in een huis naar buiten af ​​te voeren.

warmtepomp in de garage installeren

Nadelen van een warmtepomp 

– Hoge initiële kosten: warmtepompen zijn een uitstekende keuze, maar de hoge initiële kosten kunnen onaangenaam zijn. Plan gemiddeld misschien het dubbele uit te geven voor de unit zelf in vergelijking met een conventionele warmwaterboiler. De installatie zou bijna hetzelfde moeten zijn. Het enige echte verschil is de afvoerleiding van de condensor, omdat de warmtepomp ontvochtigt en water produceert.

– Het kan langer duren om water op te warmen: bij warmwaterpompen moet je langer wachten op warm water dan met een boiler. Ook als je het apparaat te intensief gebruikt, kan de levensduur aanzienlijk worden verkort. Het goede nieuws is dat de computers in deze units de waterbehoefte kunnen detecteren om hybride/automatisch te schakelen tussen de conventionele spiraalverwarmers en de warmtepompunit. 

– Verminderde prestaties in extreem koude klimaten: in tegenstelling tot waterverwarmingssystemen voor ovens zijn warmtepompen afhankelijk van de omgevingstemperatuur, wat hun efficiëntie kan beïnvloeden. Extreem koud weer minimaliseert de efficiëntie van een unit aanzienlijk.

We raden aan de beoordelingen van de fabrikant te controleren, zoals de energie- en prestatiefactoren van het apparaat. De energiefactor meet hoeveel warm water het model produceert per eenheid brandstof. Hoe hoger het getal, hoe efficiënter het systeem!

You may also like

Comments are closed here.