zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?


Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken. De totale zonnepanelen prijs kan behoorlijk prijzig zijn, maar deze investering betaalt zichzelf terug aangezien je zelfvoorzienend wordt in je energieverbruik. Hoeveel zonnepanelen heb je echter nodig om er optimaal van te profiteren? Dit verschilt uiteraard per huishouden en hangt met name af van het eigen stroomverbruik.

Hoeveel energie moeten de zonnepanelen opwekken?

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen, is het aan te raden om te kijken wat je jaarlijks kwijt bent aan energie en je verwachtingen voor de komende jaren. Ben je bijvoorbeeld van plan om je gasfornuis te vervangen voor een inductie fornuis of om elektrisch te gaan rijden? Dan zul je een inschatting moeten maken van de extra benodigde kWh’s ten opzichte van je huidige energieverbruik. Zodra je weet wat je aan energie nodig hebt, kun je kijken hoeveel zonnepanelen je hiervoor nodig hebt. 

Salderingsregeling: overschot energie zonnepanelen prijs

Je kunt beter te veel zonnepanelen dan te weinig hebben. De te investeren zonnepanelen prijs is dan wel hoger, maar voor het overschot aan opgewekte energie kun je weer een terugleververgoeding krijgen. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Deze regeling wordt echter wel vanaf 2023 langzaamaan afgebouwd en helemaal afgeschaft in 2031. Als je echter minder energie opwekt dan dat je verbruikt, ben je alsnog energiekosten kwijt en heb je minder profijt van je zonnepanelen bij de verrekening op je jaarrekening.

Maximaal aantal zonnepanelen: eigenschappen van je dak

De eigenschappen van je dak zijn natuurlijk ook van invloed op het maximale aantal zonnepanelen. De beschikbare ruimte voor de panelen, de helling van je dak en de staat van je dak zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het mogelijke aantal zonnepanelen. Bij een plat dak is het mogelijk dat niet alle zonnepanelen op het zuiden kunnen worden gericht. Hierdoor kan het rendement dalen (tussen de 5% en 20%). Op een plat dak kun je echter wel eventueel de zonnepanelen zelf plaatsen, omdat het minder gecompliceerd en gevaarlijk is dan het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak. Als je de zonnepanelen zelf plaatst bespaar je uiteraard op montagekosten en dus de totale kostprijs. Als je een verouderd dak hebt, kan het ook zo zijn dat het weinig of zelfs geen zonnepanelen kan dragen. Dan zou dus ook weer een investering in een nieuw dak bij de totale zonnepanelen prijs komen.

Wat is het vermogen van de zonnepanelen?

Kijk bij het vergelijken van de zonnepanelen prijs per leverancier ook goed naar de specificaties van de zonnepanelen. Het vermogen van de zonnepanelen kan namelijk ook verschillen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Voorbeeld: een zonnepaneel van 375 Wp, verwijst de 375 Wp naar het piekvermogen. Het piekvermogen is het vermogen dat het zonnepaneel onder de ideale omstandigheden (bepaalde straling en temperatuur) kan opwekken. Controleer ook wat de afmetingen van de zonnepanelen zijn, zodat je de zonnepanelen prijs wel op dezelfde meeteenheid kunt vergelijken: Wp per m².

You may also like

Comments are closed here.