houten jaloezieen

Hoe zijn houten jaloezieën ontstaan?


Het is algemeen bekend dat mensen beter slapen als het donker is. In de winter is dat geen probleem, maar in de zomer blijft het langer licht. Houten jaloezieën van ilumio zijn de perfecte manier om licht en warmte buiten te houden. Maar de oorsprong van raamdecoratie ligt niet bij het tegenhouden van licht en warmte. Wist je dat jaloezieën zijn ontstaan om jaloezie tegen te gaan bij mensen?

Bescherming tegen de buitenwereld

Als we kijken naar de geschiedenis van de jaloezieën, moeten we terug naar de tijd waarin harems bestonden. Houten jaloezieën, ander materiaal bestond er toen nog niet, werden gebruikt om de vrouwen voor nieuwsgierige ogen van de buitenwereld te beschermen. Om deze reden heten jaloezieën ook zo, omdat ze letterlijk voor jaloezie beschermen. 

Franse Louvre Deuren

Niet lang daarna vonden de jaloezieën hun weg naar Frankrijk, waar ze voor de ramen gehangen werden, zodat mensen niet naar binnen konden gluren. Deze houten deuren met horizontale latjes werden al snel populair. De bekendste zijn toch wel de zogeheten Louvre Deuren. Naast het feit dat er geen inkijk was, kwam er genoeg frisse lucht binnen door de opening tussen de latjes. Ook in Nederland hadden huizen dit soort louvredeuren, ook wel luiken, voor de ramen. Aan de kleur van de luiken kon je vaak zien tot welk geloof of gemeenschap de inwoners van dat huis behoorden. 

In 1812 werd een modernere versie bedacht door een timmerman. Hij maakte jaloezieën met omkeerbare en verstelbare lamellen. Tot op de dag van vandaag wordt dit basisprincipe nog steeds gehanteerd en gemaakt. Pas in de 19de eeuw worden ook andere soorten raamdecoratie populair als gordijnen en vitrage.

Inspiratie opdoen

Anno nu is raamdecoratie niet meer weg te denken. Het is praktisch, functioneel en maakt een ruimte helemaal compleet. Bij ilumio.nl kun je veel inspiratie opdoen, als het gaat om lamellen. Naast hout zijn andere materialen als aluminium, stof, duurzaam plastic of bamboe enorm populair. Een belangrijk voordeel van jaloezieën is dat deze in alle kamers kunnen worden gebruikt. Door de verscheidenheid van materialen, kleuren en designs perfect kan een jaloezie aan elke interieurstijl worden aangepast. Houten of aluminium jaloezieën kunnen een echte eye-catcher zijn. In combinatie met mooie en bijpassende gordijnen kunnen jaloezieën de raamdecoratie een finishing touch geven.

You may also like

Comments are closed here.