hoe werkt een wijnkoelkast

Hoe werkt een wijnkoelkast?


Een wijnkoelkast is, zoals de naam het al zegt, een koelkast, maar dan speciaal om wijn in te koelen. Waarom zou je nou überhaupt een wijnkoelkast nodig hebben? Is je keuken koelkast niet goed genoeg? Om deze vraag te beantwoorden gaan we eerst een snelle duik nemen in de materie van wijnkasten. 

Wat is een wijnkast?

Een wijnkast is niks anders dan een kast om wijnen in te plaatsen, net zoals een klerenkast als doel heeft om kleren in op te bergen. In hoofdlijnen kunnen we wijnkasten onderverdelen in ongekoelde en gekoelde wijnkasten. 

Ongekoelde wijnkasten zijn kasten of rekken zonder enige temperatuurregulatie behalve dan de kamertemperatuur, welke wordt bepaald door de natuurlijke fluctuaties in de temperatuur van de omgeving en het seizoen. Gekoelde wijnkasten kunnen onderverdeeld worden in wijnkoelkasten, wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten. 

Wijnkoelkasten hebben één temperatuurzone en zijn bestemd om wijnen voor relatief korte periodes in te bewaren. Dan zijn er de wijnklimaatkasten, die twee of meerdere temperatuurzones hebben en geschikt zijn voor het bewaren van wijnen voor zowel korte als langere tijd. Tenslotte zijn er de wijnbewaarkasten die overwegend dienen om wijn voor langere tijd in te bewaren en te laten rijpen en die meestal één temperatuurzone hebben. Om het onderscheid te maken tussen deze drie soorten gekoelde wijnkasten is het hanteren van de juiste terminologie—wijnkoelkast, wijnklimaatkast, of wijnbewaarkast—dus wel degelijk relevant om aan te duiden over welke specifieke kast je het hebt. 

De werking van een wijnkoelkast

Een wijnkoelkast is speciaal ontworpen om een constante temperatuur te hebben zodat wijn bij die temperatuur opgeslagen kan worden en perfect gekoeld is wanneer je het gaat drinken. Elke wijn heeft namelijk een specifieke temperatuur waarbij die het best smaakt. Wijnkoelkasten maken gebruik van of een compressor koeltechniek of een thermo-elektrisch koelsysteem.

Dit klinkt als een standaard keuken koelkast, kun je nu denken, dus waarom een wijnkoelkast aanschaffen? Het verschil met een doorsnee keuken koelkast ligt hem in de trillingen. Wijnkoelkasten die op een compressor draaien hebben een trillingsvrije compressor en staan op rubberen poten, waardoor de wijn geen trillingen ervaart en in alle rust kan rijpen tot het moment aanbreekt dat het wordt geschonken, terwijl de compressor van een normale koelkast niet trillingsvrij is. Een thermo-elektrisch koelsysteem is ook trillingsvrij. Dit systeem is niet zo krachtig als een compressor koeltechniek dus goed geschikt voor kleine wijnkoelkasten, terwijl de veel krachtigere compressor koeltechniek gebruikelijk is in grotere kasten. 

En een wijnklimaatkast dan?

Wijnklimaatkasten hebben twee of meer temperatuurzones, waardoor verschillende typen wijn in zo een kast bewaard kunnen worden. Ook hebben wijnklimaatkasten doorgaans een verwarmingselement om de wijn te verwarmen wanneer die te koud mocht worden. Zulke kasten zijn uitermate geschikt voor echte wijnliefhebbers die hun smaakpapillen graag laten strelen door de grote variatie aan wijnen die er zijn. Grote wijnklimaatkasten met meer dan drie temperatuurzones zijn gangbaar in restaurants die een even grote diversiteit aan wijnen moeten serveren als de diversiteit aan gasten die geregeld over de vloer komen. Zowel wijnkoelkasten als wijnklimaatkasten zijn voor intensiever gebruik dan wijnbewaarkasten, die bedoeld zijn om vooral kostbare wijnen jarenlang in alle rust te laten rijpen. 

You may also like

Comments are closed here.