Hoe richt je een wasruimte handig in

Hoe richt je een wasruimte handig in?


Van een goed ingerichte wasruimte heb je veel plezier. Aangezien de gemiddelde Nederlander ongeveer drie keer per week de was doet, maak je immers zo’n 150 keer per jaar gebruik van deze kamer! Misschien is wassen niet jouw favoriete bezigheid, maar met de juiste inrichting wordt het hele proces al een stuk makkelijker en fijner. Graag geven we je daarom wat tips over de optimale inrichting van je wasruimte. 

Kies je kamer

Denk goed na over welke plek in huis het meest geschikt is als wasruimte. In het ideale geval heb je een aparte kamer of bijkeuken die dienst kan doen als wasruimte, maar ook de kelder of een hoek in de badkamer kan voldoen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je wasmachine erin past. Als je de inrichting slim aanpakt, heb je verder niet veel ruimte nodig. Denk bijvoorbeeld eens aan het plaatsen van een handige ombouw om de wasmachine, of het op elkaar stapelen van de wasmachine en droger. Ook kun je een schuifdeur voor de machines plaatsen en deze zo aan het zicht onttrekken. Als je op zoek bent naar een goede wasmachine voor een mooi prijs, kijk eens naar een voordelige wasmachines met een krasje of deukje. Die werken net zo goed als een volledig intacte machine, maar zijn een stuk goedkoper. 

Welke wasmand

Het is fijn als er ook een wasmand in je wasruimte past, dan hoef je er niet mee te sjouwen. Een paar mooie wasmanden kunnen de ruimte bovendien een stijlvol of gezellig aanzien geven. Het is het handigste als je minimaal twee manden aanschaft: één voor lichte en één voor donkere was. Om je wasmanden te kunnen verplaatsen is het prettig als ze handvatten hebben. Staat je wasmachine niet in dezelfde ruimte als je wasmand? Dan kun je ervoor kiezen om naast je gewone wasmand een heupwasmand aan te schaffen, om je wasgoed makkelijker van de ene kamer naar de andere te verplaatsen. Ga voor een praktisch model gemaakt van materiaal dat jou aanspreekt. Natuurlijk is kunststof eenvoudig in het onderhoud, maar manden van bamboe of textiel geven een meer natuurlijke ambiance aan je wasruimte. 

Droogrek op maat

Als je een droogrek vlak naast je wasmachine plaatst, kan je wasgoed zó van de machine het rek op. Ook als je een droger hebt kun je een droogrek eigenlijk niet missen, want niet ieder kledingstuk is geschikt voor de wasdroger. Droogrekken zijn er in verschillende modellen; kies een model dat bij jouw mogelijkheden past. Als je genoeg ruimte hebt kun je kiezen voor een staand droogrek, waarop je veel was tegelijk kwijt kan. Wil je ruimte besparen? Kies dan voor (meerdere) hangende droogrekken. Deze kun je ook allerlei hekjes, kasten, deuren of balkons hangen. 

Opruimen en opbergen

Een slimme opbergoplossing is het bouwen van een kast om je wasmachine. Zo kun je je wasmiddelen, waszakken en andere producten netjes opbergen. Door de wasruimte georganiseerd te houden ga je een stuk prettiger aan de slag. Je kunt er ook voor kiezen om planken of wandkastjes op te hangen. In mooie mandjes kun je kleine spullen zoals naaigerei, doekjes, borstels en wasbollen opbergen: zo voorkom je dat deze dingen rondslingeren. Als je de bovenkant van je wasmachine leeg houdt, kun je die bovendien gebruiken als werkplek om was op te vouwen. Wil je je was meteen strijken? Bepaal dan of je een strijkplank in je wasruimte wil. Als dat te krap wordt is een opklapbare strijkplank misschien iets voor jou. Staat alles erin en heb je nog plek over? Bedenk dán pas welke andere spullen handig zijn in deze ruimte, zoals een prullenbakje, een stofzuiger of een bezem. 

You may also like

Comments are closed here.