klimpanten in de tuin geleiden

Hoe kun je het beste klimplanten in de tuin geleiden?


Klimplanten staan eigenlijk prachtig in iedere tuin en zou je altijd in je tuin moeten hebben. Er is heel veel keuze tussen verschillende klimplanten, dus er zou altijd wel een type klimplant moeten zijn wat bij je tuin past. Klimplanten in de tuin betekenen wel dat deze goed geleid moeten worden. Wanneer je klimplanten in de tuin geleiden niet goed doet, kan het snel weelderig worden of zal de plant niet goed groeien. Klimplanten kunnen zowel in de hoogte als in de breedte groeien.

klimplanten geleiden buiten

De plek van plaatsing kiezen van de klimplanten

Sommige klimplanten doen het beter in de volle zon, terwijl andere klimplanten beter groeien in de schaduw of in de gedeeltelijke schaduw. Zorg er daarom voor dat je de juiste plek kiest in de tuin voordat je begint met planten zodat de locatie aan de behoeften van de plant voldoet.

Kies de juiste ondersteuning voor jouw plantensoort

Het is belangrijk om rekening te houden met welk type ondersteuning het beste bij je plant past. Dit kan een gaaswerk, draden, schutting of een speciale klimconstructie zijn.

-Gaaswerk: Een gaaspaneel is ideaal voor klimplanten die geen zelf hechtende eigenschappen hebben. Het is heel gemakkelijk om de plant door het gaas heen te laten groeien.

-Schutting: Wil je de klimplanten tegen een schutting aan laten groeien? Neem dan een zelf hechtende soort klimplant. Zelf hechtende klimplanten kunnen omhoog klimmen zonder een klimrek ter ondersteuning. De plant klimt omhoog door de hechtwortels op de ondergrond vast te zetten. Klimplanten zoals een Hedera en Klimhortensia zijn zelf hechtend.

-Klimconstructie: Eigenlijk kunnen alle soorten planten tegen een klimrek aangroeien. Een klimrek is speciaal geschikt voor planten die tijdens het groeien om een constructie heen willen draaien. Het is belangrijk om altijd voldoende afstand te houden tussen het klimrek en de muur zodat de plant genoeg ruimte heeft. Een klimrek is ideaal voor klimplanten als de Clematis of Jasmijn.

geleiden klimplanten in de tuin

Klimplanten in de tuin geleiden met geleidingsmateriaal

Klimpanten in de tuin geleiden kan met verschillend geleidingsmateriaal. Het belangrijkste is om te zorgen dat de bevestigingen stevig zijn, maar voldoende ruimte overlaten om de groei van de planten niet te belemmeren. Voor sommige soorten planten is zachter en soepeler materiaal geschikt en voor andere soorten is steviger materiaal meer geschikt.

-Bindband en binddraad: Hiermee kun je eenvoudig stengels aan palen, klimrekken of stokken vastmaken. Bindband- en draad is verkrijgbaar in verschillende diktes en sterktes. Bij het gebruiken van bindband- of draad kun je gemakkelijk voldoende ruimte overlaten voor de plant om te groeien.

-Bindband met rattenstaartsluiting: Dit type bindband heeft dezelfde voordelen als normaal bindband- en draad maar is daarnaast ook makkelijk weer los te maken en kan hierdoor hergebruikt worden.

-Wikkeldraad: Met wikkeldraad kun je twijgen of grotere takken stevig vastknopen.

-Rubberband: Rubberband is een steviger type materiaal en is ideaal voor dikke palen en takken.

Regelmatig onderhouden van klimplanten

Het is belangrijk om de groei van de klimplanten regelmatig in de gaten te houden en te blijven begeleiden. Dit kan het begeleiden van nieuwe takken inhouden of het afknippen van overtollige groei. Verwijder ook regelmatig dode of beschadigde takken om zo de groei te stimuleren en de vorm te behouden.

You may also like

Comments are closed here.