koopsommen opvragen

Hoe bereken je de juiste koop- of verkoopsom voor een woning?


Er is in Nederland een nijpend tekort aan woningen. Zowel de vraag naar huur- als koopwoningen loopt behoorlijk achter met het aanbod. Het gaat jaarlijks om een tekort van bijna 80.000 woningen. Het is dan ook niet vreemd dat de prijzen voor een koopwoning over de afgelopen jaren behoorlijk zijn gestegen. 

In mei 2020 bereikten de huizenprijzen in Nederland een record hoogte. Gemiddeld werd er voor een bestaande koopwoning maar liefst 330.000 euro betaald. Nooit eerder bereikte een gemiddelde aankoopsom deze prijs. Het vorige record uit mei 2018 werd hiermee probleemloos achter zich gelaten. 

De huizenprijzen bereikten een dieptepunt in 2013

In 2008 bereikten de huizenprijzen in Nederland een toenmalig hoogtepunt. Daarna begonnen de prijzen gestaag te dalen tot er een dieptepunt bereikt werd in 2013. Sindsdien is het woningtekort echter verder toegenomen waardoor de prijzen van huizen steeds verder in waarde zijn gestegen. 

Tijdens het vorige record in 2018 was er een prijsverschil van 28 procent vergeleken met de dalprijzen in juni 2013. Met het zojuist gevestigde record van mei is het prijsverschil met juni 2013 inmiddels opgelopen tot maar liefst 50 procent. Natuurlijk hebben we het hier over landelijke gemiddelden, zoals deze blijken uit de kadaster gegevens van verkochte woningen. Als je lokaal of regionaal gaat kijken, dan kunnen deze verschillen nog verder oplopen. 

Als je zelf als koper of verkoper actief bent op de woningmarkt is het belangrijk bewust te zijn van wat er zich zoal op deze markt afspeelt. Ondanks een stijgende lijn in de huizenprijzen, kun je beter het zekere voor het zekere nemen en het nodige onderzoek doen. Voor je overgaat tot de aankoop of verkoop van een nieuwe woning zal je heel wat dingen moeten afwegen om een juiste woningwaarde te berekenen. 

Het koopsommenoverzicht: een handig instrument bij het bepalen van je prijs

Een instrument dat je daarbij goed kan helpen is door middel van koopsommen opvragen. Bij Kadasterdata kun je een koopsommenoverzicht bestellen, gericht op een bepaald postcodegebied. In dit overzicht worden recente en historische verkopen en bijbehorende koopsommen van verkochte huizen vermeldt, afkomstig uit het opgevraagde postcodegebied als omliggende gebieden. 

Naast de aankoopsommen van nieuwe woningen wordt verder informatie geleverd met betrekking tot de transactiedatum van de verkopen, de perceelsoppervlakte van de verkochte woning. Daarnaast wordt ook informatie vermeld over woning inhoud en het bouwjaar van de woning. Bovendien ontvang je gedurende een jaar lang gratis updates over afgesloten transacties, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste nieuwtjes op de markt.

Op deze manier kun je makkelijk een beeld vormen van wat de gehanteerde prijzen zijn voor woningen die verkocht worden. Je kunt kijken naar gelijkwaardige huizen, maar het koopsommenoverzicht stelt je ook in staat om de woning inflatie in een bepaald gebied te analyseren. 

Op deze manier kun jij ook tot een prijs komen. En dit kan zijn voor de verkoop van een woning, waarbij je natuurlijk niet onder de gangbare prijs voor jouw regio wilt zitten, of juist voor de aankoop van een woning, waarbij je niet teveel wilt betalen, maar er ook zeker van wilt zijn dat jouw bod overeenkomt met de realiteit van aankoopprijzen in het desbetreffende postcodegebied.

You may also like

Comments are closed here.