gebouw slopen

Hier moet je aan denken als je zelf een gebouw gaat slopen


Niets mooiers dan zelf je huis bouwen, of laten bouwen, maar dan wel helemaal naar jouw wensen en inzicht. Steeds meer mensen kiezen hiervoor door de krapte op de huizenmarkt. Het eerst wat je dan moet gaan doen, is op zoek naar grond waar je dat huis kunt gaan bouwen. Vaak staat er op die grond al een huis, of bijvoorbeeld een oude stal, die dan eerst gesloopt dient te worden. Dan zijn er wel belangrijke zaken waar je aan moet denken, zoals het asbest laten verwijderen. Hieronder enkele tips om je te helpen als je gaat slopen.

Meldingsplicht

Doorgaans is het van belang om de sloop te melden bij de gemeente. Dit is verplicht bij meer dan 10 kubieke meter afval óf de aanwezigheid van de hierboven genoemde asbest. Is dit niet het geval, bij het slopen van een klein schuurtje bijvoorbeeld, dan kun je gewoon zonder melden beginnen met slopen. In sommige gevallen heb je echter meer nodig dan alleen een melding bij de gemeente. In sommige gevallen is er een vergunning nodig om te slopen. Informeer daarom altijd eerst bij de gemeente voor je een gebouw gaat slopen, dit om eventuele problemen te voorkomen. 

Zelf doen of laten doen?

Zelf slopen of dit laten doen hangt vooral van de grootte van de klus af. Met een sloophamer, moker, zaag en koevoet kun je met de hand best zelf het een en ander slopen. Wanneer je echter geen ervaring hebt op dit gebied, is het verstandig om in ieder geval een expert erbij te betrekken. Op die manier kun je veilig en zorgvuldig te werk gaan. Je kunt het slopen natuurlijk ook uitbesteden. Een ervaren sloopbedrijf heeft simpelweg meer ervaring met sloopwerkzaamheden. Zeker bij een gehele woning slopen is zelf doen bijna onmogelijk.

Een huis bestaat uit allerlei verschillende onderdelen en veel van die onderdelen zijn nog geld waard na het slopen! Denk bijvoorbeeld aan Oud Hollandse dakpannen, oude gebakken metselstenen, hardhouten kozijnen, doorleefde deuren, eeuwenoude eiken balken en gebinten. In een huis zit ontzettend veel van waarde, vooral in oude huizen. Denk verder bijvoorbeeld ook aan koper en andere metalen die geld waard kunnen zijn. 

Afval scheiden en verkopen

Zorg er voor dat je dat afval goed weet te scheiden. Je kunt aan dat afval namelijk verrassend veel geld verdienen! Zelfs puin kan geld waard zijn. Sloopbedrijven verdienen hier vaak ontzettend veel geld aan. Voor een gebruikte dakpan wordt bijvoorbeeld al snel 0,50 euro gevraagd. Wel is dit natuurlijk extra werk omdat je nauwkeuriger dient te slopen. Het is dus altijd de afweging of het de moeite van de tijd waard is. Houdt er rekening mee de volgende zaken die uit een huis komen nog best wat geld waard kunnen zijn: Authentieke deuren, kozijnen, boerderij raampjes, bakstenen (wel laten bikken), houten balken en gebinten, lood, koper en zink van dakranden, puin, stalen of houten balken en oud ijzer.

De kosten van het slopen van een gebouw (tje) zit hem met name in de manuren die een dergelijke klus kost. Wanneer je een bedrijf inhuurt om de sloop uit te laten voeren, betaal je natuurlijk veel geld voor het personeel dat aan de klus werkt. Daarnaast zijn er allerlei verschillende factoren die bepalen hoeveel de sloop gaat kosten. Zo wordt de prijs beïnvloed door de eventuele aanwezigheid van asbest, bereikbaarheid, soort materiaal, fundering, eventuele kelder, hoogte huis enzovoorts. Met andere woorden, het is altijd maatwerk en dus moeilijk in te schatten wat de kosten gaan zijn. Door verschillende offertes aan te vragen, krijg je echter een duidelijk beeld en zie je direct of bepaalde offertes duidelijk te hoog zijn.

You may also like

Comments are closed here.