voordeel van composiet hout

Het voordeel van composiet hout!


Als je bouwwerken, vlonders of schuttingen in je tuin wilt plaatsen, dan zullen veel mensen kiezen voor hout als materiaal. Hout is een natuurlijk materiaal wat prima in een tuin toegepast kan worden en door de warme uitstraling zal het gebruik van hout, de tuin een gezellige en huiselijke sfeer geven. Maar hout in de tuin heeft ook negatieve eigenschappen. Zo kan hout gevoelig zijn voor vocht en verkleuring en je moet hout regelmatig onderhouden. Dit is veel werk, want het hout moet geschuurd worden en dan worden voorzien van een verf- of laklaag. Een goed alternatief is composiet hout.

Wat is composiet hout?

Composiet is een mengeling tussen samengeperste houtvezels en kunststof. Als hout kan er zowel loof- als naaldhout gebruikt worden en als kunststof wordt polymeer gebruikt. Door een combinatie tussen deze twee materialen, worden alle positieve eigenschappen van hout en kunststof samengevoegd en de negatieve eigenschappen achterwege gelaten. De kwaliteit van het composiet is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het hout en soort kunststof dat wordt gebruikt. Ook de verhouding tussen houtvezels en kunststof speelt een rol. Ga je composiet kopen voor je tuin, let hier dan op en laat je niet als zodanig leiden door de prijs, want goedkoop kan in dit geval duurkoop betekenen.

De positieve eigenschappen van composiet

Door het gebruik van houtvezels in composiet zal composiet betreffende het uiterlijk nauwelijks verschillen met gewoon hout. De houtstructuur inclusief nerf blijft bestaan. Wel is composiet in andere kleuren beschikbaar, waardoor het bijvoorbeeld een zeer fraai geschilderde houten schutting lijkt. Met composiet doe je dus niets af aan de natuurlijke en warme uitstraling van hout in je tuin. Door de aanwezigheid van kunststof in composiet, hoef je geen onderhoud meer te plegen. Een schutting schilderen is verleden tijd. Composiet is ook goed bestand tegen vocht en verkleuring, dus een rottingsproces zal niet plaatsvinden. Gebruik je composiet vlonders, dan zul je geen last krijgen van splinter of glijpartijen, want van nature heeft composiet antislipeigenschappen.

Toepassingen van composiet

Composiet kan volledig als een alternatief voor echt hout fungeren. Daarbij kun je alles wat van hout is in je tuin, ook van composiet aanschaffen. Dit kan gaan om een schutting, vlonderplanken, zelfs planken voor een tuinhuis of schuur en ook je tuinmeubelen. Hierbij moet wel één nadeel genoemd worden: de prijs ten opzicht van echt hout ligt een stuk hoger. Daar staat dan wel tegenover dat composiet vele malen duurzamer is en je hebt geen onderhoud meer.

You may also like

Comments are closed here.