het kiezen van verlichting

Het kiezen van verlichting die perfect bij jou past


Het inrichten of opnieuw inrichten van je woning is soms een lastige klus. Het is een activiteit waar je lang mee bezig bent maar misschien ook wel erg leuk vind om te doen. Eén van de belangrijkste zaken bij het inrichten van jouw woning is de verlichting. Door veel mensen wordt dit over het hoofd gezien of wordt het beschouwt als een taak voor later maar verlichting is toch een belangrijk onderdeel. Het bepaalt de sfeer van je woning en kan je hele interieur bij elkaar brengen of juist verpesten. In dit blog wordt besproken hoe je kan bepalen welke verlichting het best bij jouw interieur past!

Een lichtplan

Een lichtplan is cruciaal bij het bepalen van de beste belichting. Een lichtplan is een soort plattegrond waarin je bepaald welke type lamp op welk type plek in jouw woning komt te staan. Met een lichtplan kun je op een efficiënte manier gebruik maken van alle verlichting die je tot je beschikking hebt. 

Het kiezen van de juiste soort verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting, je hebt basisverlichting, accentverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Het is belangrijk dat je een keuze maakt in wat voor soort verlichting jouw interieur kan gebruiken. Bij basisverlichting gaat het om verlichting die je bijvoorbeeld aan het plafond heb hangen en die eigenlijk de hele ruimte belicht. Accentverlichting gebruik je wanneer je bijvoorbeeld bijzondere wanddecoratie heb hangen en hier extra nadruk op wil leggen. Daarnaast heb je nog functionele verlichting, deze gebruik je op plekken waar je extra licht nodig hebt, zoals aan de eettafel of bij je favoriete stoel waar je altijd een boek leest. 

Een goede lichtbron. 

Een goede lichtbron die geschikt is voor jou lamp is essentieel, elke lichtbron heeft namelijk een andere kleurtemperatuur of een ander soort energieverbruik. Er zijn verschillende soorten lichtbronnen maar de voornaamste is LED-verlichting. Het voordeel van LED-verlichting is dat het milieuvriendelijker is dan de andere opties en het heeft een langere levensduur. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin en hiermee wordt aangegeven hoe warm het licht uit de lamp is. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer het licht. Lumen geeft het energieverbruik van een lamp aan, het is belangrijk om te weten dat hoe hoger het aantal lumen is, hoe meer licht de lamp geeft.

Jouw verlichting

Nu we hebben besproken wat de zaken zijn waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de verlichting van jouw interieur, moet je alleen nog aan de lampen komen. Stel hierbij de vraag welke lampen je al hebt en welke je nog nodig hebt om het interieur af te maken. 

You may also like

Comments are closed here.