Het effect van lichte en donkere kleurcontrasten in je interieur


Door te kiezen voor het lichte en donkere combineren in huis kun je bepaalde delen van de woning, of meubilair, sterker naar voren laten komen. Ook kun je door muren verven binnenshuis in één specifieke kleur en die laten contrasteren met andere wanden in de woning, meer diepte of ruimte in de woonkamer creëren. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel eenvoudig. Maar het aanbrengen van goede en effectieve kleurcontrasten in je interieur lijkt gemakkelijker dan het is. Want welke kleur woonkamer verven heb je nodig om het door jou gewenste effect te bereiken? Met onderstaande tips en trucs helpen we jou op pad om de juiste contrasten te maken voor jouw woning!

kleurcontrasten in je interieur

Kleur tegen kleur contrast

Er zijn specifieke kleuren die goed met elkaar contrasteren. Welke kleur woonkamer verven verstandig is, hangt dus af van de kleuren die je al in jouw woning hebt. Heb je bijvoorbeeld rood of blauw meubilair, dan kan het heel fraai zijn om bij de muren verven binnenshuis te kiezen voor één felgele of lichtgele wand. Maar bij blauw en rood is ook groen, wit of zwart een goede combinatiemogelijkheid. Deze kleuren staan in combinatie met blauw en rood iets minder modern en eigentijds. En komen ook wat rustiger uit dan de kleur geel combineren met blauw of rood.

welke kleur woonkamer verven

De ruimte vergroten door contrast

Heb je in huis donkere meubels, zoals zwarte kasten, een donkerblauw bankstel of een donkergrijze salontafel? Dan kun je dit meubilair prachtig accentueren door te kiezen voor lichtkleurige wanden. Lichte en donkere combineren in huis zorgt voor een ander ruimtelijk gevoel. Bijkomend voordeel aan een ruimte met lichte wanden is dat deze visueel groter lijkt. Maar ook het omgekeerde is natuurlijk mogelijk: heb je een grote ruimte die te leeg en uitgestrekt lijkt? Kies dan voor het gebruik van donkere kleuren op een of meer wanden om kleurcontrasten in je interieur aan te brengen. Zeker als je meerdere wanden wast donkerder schildert, wordt de betreffende ruimte, of het nu een woonkamer, eetkamer of keuken is, een stuk intiemer en warmer.

Een complementair contrast

Een mooie variant is ten slotte het complementair contrast. Dit is een combinatie van twee kleurvarianten die in de kleurencirkel recht tegenover elkaar staan. Voorbeelden zijn groen en rood, blauw tegenover oranje, of geel tegenover paars. Zo kun je rode stoelen in een groene tuin zetten en zo een prachtig contrast vormen.

You may also like

Comments are closed here.