meubels verven

Het beste stappenplan voor het schilderen van meubels


Steeds meer mensen ontdekken de schoonheid van geverfde meubels. Doe-het-zelvers stropen hier tegenwoordig massaal de mouwen voor op en gaan aan de slag met het schilderen van oude afgedankte meubelstukken om die op die manier een tweede leven te geven. Bij het schilderen hiervan moet je echter wel aan bepaalde dingen denken om het goed te doen en dus haalden wij informatie hierover bij professionele schilders. Deze 10 tips voor het schilderen van meubels helpen je om een prachtige verf afwerking te krijgen.

Werk altijd vanuit een plan

Bepaal voordat je begint voor welke look je gaat. Moet het meubelstuk er uiteindelijk modern of juist versleten uit zien? Deze beslissing zal de basis zijn voor elke andere beslissing over je te bewerken meubelstuk. Als je weet dat je een verouderde, verweerde afwerking wilt, kies dan een meer matte verf zoals krijtverf. Als je voor een gladde, onberispelijke afwerking gaat, wil je misschien een verf kiezen met een gladdere, meer reflecterende afwerking een halfglanzende afwerking, 

Het is echt belangrijk om het meubelstuk goed voor te bereiden voordat je gaat schilderen. Begin altijd met het reinigen van de meubels om vuil, stof of vet te verwijderen. Je hoeft meubels niet altijd te schuren voordat je gaat schilderen, maar vaak is het absoluut noodzakelijk. Dus hoe weet je wanneer je moet schuren?

Als je voor een gladde afwerking gaat, is het een goed idee om het hele stuk licht te schuren om eventuele gebreken glad te strijken. Als je meubelstuk een super glanzende afwerking heeft, moet je altijd schuren. Aan de andere kant, als je voor een meer verweerde afwerking gaat of een meubelstuk in goede staat schildert, kun je het schuren waarschijnlijk overslaan.

Bezuinig niet op de te gebruiken kwasten en rollers. Bij kwasten van slechte kwaliteit vallen er constant borstelharen uit die vreselijke penseelstreken achter laten. Een gladde verflaag krijgen is dan eigenlijk onmogelijk. Met kwasten van goede kwaliteit kun je een veel gladdere afwerking krijgen.

Kleine verfrollers zijn perfect voor het schilderen van grote gladde oppervlakten. Zoek naar rollers die speciaal zijn gemaakt voor gladde oppervlakken, fabrikanten zeggen vaak dat ze voor deuren en sierlijsten zijn. Ga daar dus naar op zoek als je meubels wil schilderen.

Net als bij schuren hoef je ook niet altijd primer te gebruiken. Als je krijtverf gebruikt, kun je de primer waarschijnlijk overslaan. Maar zelfs met krijtverf moet je primer gebruiken als meubels met een donkere of roodachtige afwerking in een lichte kleur wil gaan schilderen. Dit soort afwerkingen leiden er vaak toe dat de oude kleur er doorheen komt.

Een goede primer helpt vergeling voorkomen en zorgt ervoor dat je over het algemeen minder verflagen nodig hebt. Als je latexverf of andere verven gebruikt die wel een primer nodig hebben, kun je het beste kiezen voor een op olie gebaseerde primer bij het schilderen van de meubels. Het hecht op bijna elk oppervlak en is fantastisch in het afdichten van de oude afwerking.

Er zijn veel factoren om een ​​gladde verf afwerking te krijgen, zoals het gebruik van de juiste penselen. Maar een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, is ervoor zorgen dat de verf de juiste consistentie heeft. Soms kan verf na verloop van tijd wat dikker worden. Zelfs als je de verf net hebt gekocht, kan deze al een tijdje in de schappen in de winkel liggen. 

Dus hoe weet je of jouw verf de juiste consistentie heeft? Nadat je je verf goed hebt geroerd, til je je verfroerder op en laat je wat verf teruglopen in het verfblik. Als het gloppy is of erg langzaam beweegt, is het te dik. Het moet een vergelijkbare consistentie hebben als zware room. Je kunt elke verf op waterbasis verdunnen door eenvoudig water toe te voegen. Doe het het verdunnen van de verf langzaam. Je kunt altijd meer verdunner toevoegen, maar als je te veel toevoegt, is het moeilijk op te lossen.

You may also like

Comments are closed here.