Hergebruik van bouwmaterialen, voor een stijlvol en verantwoord huis.


Oude stijlen zijn opnieuw volop trendy. Denk bijvoorbeeld aan de vintage stijl en de industriële stijl. Hiervoor worden vooral oude meubelen en accessoires ingezet om tot een gezellig en stijlvol huis te komen. Maar waarom zou je je beperken tot meubelen en accessoires? Ook met het hergebruik van bouwmaterialen creëer je een bijzondere sfeer. Denk bijvoorbeeld aan een oude vloer, oude schoorsteenmantels of gerecupereerde deuren.

Kies voor hergebruik

Als je aan een nieuwbouw toe bent, denk dan aan hergebruikte bouwmaterialen. Er is een enorme keuze in bakstenen, draagbalken, vloeren en trappen bijvoorbeeld. Sowieso zijn hergebruikte bouwmaterialen een stuk goedkoper dan nieuwe materialen. Op het hele budget van je woning scheelt dit enorm veel. Maar niet alleen omwille van het prijskaartje kies je voor het hergebruik van bouwmaterialen. In vergelijking met nieuwe materialen hebben oude materialen een ziel. En die breng je mee in je nieuwe huis. Je hoeft zelfs geen loft of vintage woning te bouwen om voor oude materialen te kiezen. Zo kan bijvoorbeeld een oude tegelvloer een mooie eyecatcher zijn in een super moderne woning.

Renovatie en hergebruik

Ben je je huis aan het verbouwen of wil je een oud huis opknappen? Denk er dan aan om de oude bouwmaterialen opnieuw te gebruiken. Een stijlvol huis kan best een aantal doorleefde materialen behouden. Het volstaat soms om bijvoorbeeld een oude vloer terug vlak te leggen, een doorgezakte schoorsteenmantel wat te repareren of oude deuren van hun verflagen te ontdoen. Je staat soms verbaasd hoe mooi die oude spullen terug worden!

Bezin eer je begint

Denk van bij je ontwerp (nieuwbouw of renovatie) reeds aan het hergebruik van bouwmaterialen. Ga al op zoek naar leuke zaken die je in je nieuwe huis kunt gebruiken. Vind je prachtige oude glasramen, of een prachtige dubbele deur? Heb je een mooie vloer op het oog of val je voor die ene oude ijzeren trap? Houmee hier rekening van bij je ontwerp van je woning. Stem met je architect of bouwheer af zodat je deze materialen in je huis kunt inpassen.

Oude materialen geven aan je nieuwe woning onmiddellijk een ziel. Het is alsof er al in gewoond is en je voelt je er meteen in thuis.

You may also like

Comments are closed here.