kruipruimte isolatie

Goede kruipruimte isolatie is enorm belangrijk, maar hoe zorg je daarvoor?


Goede kruipruimte isolatie zorgt voor een goede geleiding van alle warmte- en vocht stromen in de ruimte onder de grond. In die ruimte spelen twee processen een erg belangrijke rol. Als eerste het proces waarbij vanuit de woning de warmte via de vloer naar de kruipruimte vloeit. Het tweede proces is waarbij het vocht vanuit de kruipruimte, via de vloer, de woning in komt. En vocht in je woning is nooit goed. Daarom leggen we je hieronder uit waarom een goede kruipruimte-isolatie zo belangrijk en hoe je dat doet.

Een goede isolatie van de kruipruimte is heel erg belangrijk

Vloeren kunnen nooit helemaal 100% luchtdicht zijn, daarom wordt er altijd kruipruimte lucht aangezogen. Deze lucht komt uit de onbedekte aardbodem en kan vocht, radongas en nare luchtjes met zich meebrengen. Dit is vooral het geval bij oudere huizen waar al snel zo’n 10 tot 15% van de warmte via de vloer verloren zal gaan. Het belang van een goede isolatie van de kruipruimte is dus groot.

Blokkeer het vocht dat uit de kruipruimte komt en zorg dat de warmte uit de woning niet via de vloer verdwijnt

Het is het beste om bij de keuze voor de kruipruimte isolatie te kiezen voor een aanpak waarbij al het vocht  uit de kruipruimte wordt geblokkeerd en de warmte die uit de woning komt optimaal wordt tegengehouden. Kruipruimte isolatie is een vorm van woningisolatie waarbij het isolatiemateriaal in de kruipruimte wordt aangebracht. Als je een kruipruimte met een hoogte van minimaal 20 cm onder je woning hebt, is het zeker de moeite waard om deze ruimte te isoleren. 

Door de bodem van de kruipruimte te bedekken met een egale afdichting, kan het vocht niet via de kruipruimte naar de vloer of de wanden van de woning optrekken. Daarnaast kan er een vorm van isolatie worden aangebracht voor klimaatbeheersing. Op deze manier kan worden voorkomen dat de kou uit de grond je woning kan bereiken. 

Isoleer de kruipruimte aan de goede kant

De onderkant van de vloer is het warmste gedeelte in de kruipruimte. Die onderkant straalt zijn warmte af naar de kruipruimte bodem en funderingsmuur. Een groot deel van deze warmte is dus afkomstig uit de vloer en een ander deel is afkomstig uit de bodem zelf, dit is dan warmte die de kruipruimte bodem zelf heeft opgenomen in de zomer.

Het is dan ook erg belangrijk om de kruipruimte aan de goede kant te isoleren: tegen de vloer in plaats van op de bodem.

Ventilatie is makkelijk te beperken

De kruipruimte wordt namelijk gekoeld door ventilatie met koude buitenlucht. Ventilatie is makkelijk te beperken of af te sluiten, afkoeling via funderingsmuren is veel moeilijker op te lossen. Je moet namelijk niet een funderingsmuur aan de binnenkant isoleren, omdat deze muur dan vanuit de kruipruimte geen warmte meer kan opnemen, terwijl de afkoeling vanaf de andere kant gewoon doorgaat. Hierdoor zullen de funderingsmuren kouder worden dan normaal waardoor er meer kou wordt doorgegeven aan de vloer, waardoor de randen hiervan kouder worden en er meer kans is op schimmel en huisstofmijt.

Een isolatielaag spuiten tegen de bovenkant van een funderingsmuur zoals men bij purschuim doet is dus eigenlijk ook een verkeerde manier om je huis te isoleren. Wil je warmteverlies door de funderingsmuur beperken, zorg dan dat je dit aan de buitenkant doet.

You may also like

Comments are closed here.