Geniet van de zomer onder je zelfgebouwde overkapping


We zitten in deze corona tijd met zijn allen veel thuis en ook is het niet zeker of we deze zomer op vakantie kunnen, of in ieder geval niet zoals we die gepland hadden. Hierdoor zullen we veel meer tijd in onze tuin doorbrengen, nu en in de toekomst. Nu de vakantie waarschijnlijk wat minder gaat kosten, is dit misschien wel de tijd om die buitenplek wat te upgraden met bijvoorbeeld een overkapping. Er zijn uiteraard legio bedrijven gespecialiseerd in het maken daarvan maar je kunt net zo goed zelf overkapping maken.

Laat je niet afschrikken

Aangezien dit geen alledaagse klus is, kan het idee je misschien  in eerste instantie afschrikken, maar dat is nergens voor nodig. Zoals bij de meeste klussen kom je een heel eind met een goede planning en een degelijk stappenplan. En laten wij jou daar nu mee kunnen helpen! Hieronder laten we je zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om een fijne overkapte lounge plek te creëren, of buitenkeuken, of extra berging, of ….

Wat voor overkapping will je?

De mogelijkheden van een overkapping zijn eindeloos, dus je moet eerst voor jezelf beslissen waar je de overkapping precies voor wil gebruiken. Moet het bijvoorbeeld inderdaad een buitenkeuken worden, dan dien je met andere dingen rekening te houden dan wanneer het slechts een extra plek voor de fietsen is. Van welk materiaal wil je de overkapping maken? Houdt hierbij rekening met de andere materialen in tuin en huis, om de overkapping onderdeel van het geheel te laten worden. Ook de keuze van steen of houtsoort moet nu gemaakt worden. Er zijn natuurlijk ook verschillende opties voor het dak van zo’n afkapping. Zo kan die helemaal dicht zijn en het totale terras overkappen, maar kan het ook een constructie van balken zijn waar je een doek over kunt trekken om deze zomer lekker in de schaduw te kunnen zitten.

Zorg voor een goede fundering

Als je hebt besloten waar je de overkapping van wil maken en hoe die er ongeveer uit moet zien is het tegenwoordig heel makkelijk om online een bouwtekening overkapping te vinden. Dat werkt een stuk makkelijker en dan kun je direct met stap 1 beginnen, de fundering. Bij een lichte overkapping volstaan stoeptegels als fundering, maar als de geplande overkapping erg zwaar wordt door de grootte en/of materiaal, dan zul je toch echt een fundering van beton moeten storten. Hierop bezuinigen kan je later juist weer veel kosten bezorgen en als je een bedrijf hebt ingehuurd voor je overkapping zullen zij die niet eens plaatsen als de fundering niet in orde is.

Werk nauwkeurig en met de juiste gereedschappen

Als deze ondergrond er eenmaal ligt wordt het allemaal echt omdat daar de plaats van de afkapping mee is afgebakend in je tuin. Je kunt nu beginnen aan de eigenlijke afkapping. Zorg dat je hierbij nauwkeurig te werk gaat en gebruik de goede gereedschappen. Bezuinigen op een waterpas is geen goed idee. Ook de elektriciteit moet goed zijn, anders kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Je eigen plekje creëren

Nu de overkapping staat en het licht aan kan als de zomerzon onder is gegaan, kun je je nieuwe buitenplek gaan inrichten. Je kunt ervoor kiezen om je tuin hierin door te trekken door het gebruik van planten en bijvoorbeeld dezelfde materialen of je kunt er juist een hele andere plek van maken. Je hebt nu in ieder geval extra leefruimte gecreëerd en hoe je die inricht, is helemaal aan jou.

You may also like

Comments are closed here.