gazon bemesten

Gazon bemesten


In het voorjaar gaat het gras van uw gazon weer groeien en dus moet u uw gazon ook weer bemesten. Maar waarom is bemesting nodig? Wanneer moet u uw gazon bemesten? En waar moet u op letten bij het bemesten van uw gras? In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over het bemesten van uw gazon, zodat u kunt genieten van een prachtige grasmat met een lange levensduur.

Waarom is het raadzaam uw gazon te bemesten?

Het bemesten van uw gazon heeft een aantal voordelen: 

  • Het bescherming van uw gras tegen ziektes
  • Het tegengaan van verkleuring van uw gras bij droog weer 
  • Een sneller herstel na de wintermaanden van uw gras
  • Minder kans op mosvorming door een dichtere grasmat. 

Bij het bemesten van het gras zorgt u er namelijk voor dat er genoeg voedingsstoffen aanwezig zijn voor de ontwikkeling en de groei van het gras. Tevens verbetert u de conditie van uw gras, waardoor de levensduur langer wordt. Daarnaast voorkomt u middels bemesting uitputting van de bodem.

Het gras van uw gazon bemesten

Er zijn veel middelen verkrijgbaar om uw gazon te bemesten. Een goede basis van bemesting bestaat uit meststoffen stikstof, fosfor en kalium(NPK). Stikstof zorgt voor de gezonde, groene kleur van het gras en voor de ontwikkeling en verbetering van de grashalm. Fosfor zorgt juist voor de ontwikkeling van de graswortel en zorgt voor een snellere groei van het gras. Kalium zorgt voor resistentie tegen kou en droogte. 

Gaat u uw gazon bemesten, houd dan rekening met de samenstelling van stikstof, fosfor en kalium. Voor een topconditie van uw gazon kiest u stikstof 12, fosfor 10 en kalium 18, waarbij de getallen staan voor de verdeling van de meststoffen op een inhoud van honderd procent.

Verschil organische mest en kunstmest

De werking van organische mest en kunstmest is vrijwel hetzelfde. Het grote voordeel van kunstmest is echter dat deze in een lagere prijsklasse ligt dan organische mest. Het kiezen voor kunstmest heeft echter ook een aantal nadelen:

  • Voor de fabricatie van kunstmest is veel energie nodig
  • Kunstmest bevat zout, waardoor op den duur de grondkwaliteit van de bodem vermindert
  • Bij bemesten met kunstmest heb je een grotere hoeveelheid nodig, omdat kunstmest oplost in water
  • De werking van kunstmest is korter
  • Door het gebruik van kunstmest kunnen uw grasplanten eerder verbranden

Wanneer bemest u uw gazon?

Voor een gezonde grasmat, is het raadzaam uw gras minimaal drie keer per jaar te bemesten, met uitzondering van de wintermaanden. De eerste keer vindt plaats in maart of april, wanneer uw gras weer begint te groeien. Bij droog weer in de zomermaanden moet u uw gazon een tweede keer bemesten. Gebruik bij droog weer een organische meststof, want hierin zitten natuurlijke voedingsstoffen voor het gras waardoor een constante grasgroei gestimuleerd wordt. In het najaar vind de derde bemesting plaats. Ditmaal kunt u het beste een speciale meststof voor het najaar gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het gras harder wordt en dus beter bestand is tegen kou.

Voorbereiding door middel van kalk

Voordat u het gras gaat bemesten, kunt u het beste eerst kalk strooien op uw gazon. Met kalk maakt u de bodem van uw gazon namelijk minder zuur. Dit leidt tot een betere groei van het gras en tot een kleinere kans op de groei van mos. Door de kalk worden tevens de meststoffen beter opgenomen, wat resulteert in een vollere en stralendere grasmat. Strooi ongeveer een kilogram kalk per 10 m² grond. Doe dit aan het begin van het jaar (februari/maart) en aan het einde van het jaar (oktober/november) voor het beste resultaat.

Waar moet u op letten bij het bemesten van uw gazon?

Bent u van plan het gazon te bemesten? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Ten eerste moeten de meststoffen goed verdeeld worden. Gebruik daarom bij voorkeur een strooiwagen. Gebruik niet te veel mest, want dan loopt u kans uw grasplanten te verbranden. Na het uitstrooien van de mest moet u het water bevochtigen door met een tuinslang omhoog te spuiten. Hierdoor valt het water net als regen op het gras en worden de mestkorrels niet weggeduwd. Dit kunt u het beste ’s avonds doen. Dertig minuten na de eerste besproeiing, besproeit u het gras nog een keer. Na bemesting mag het gras ongeveer 24 uur niet belopen worden.

Zelf uw gazon bemesten of liever uitbesteden?

Het bemesten van uw gazon moet vakkundig gedaan worden, want anders gaat de kwaliteit van uw gras juist achteruit na bemesting. Het is geen moeilijke klus, maar u moet er wel echt even tijd voor vrijmaken. Daarom kunt u er ook voor kiezen om de bemesting van uw gazon uit te besteden aan een deskundige hovenier. Per 100 m² kost het bemesten van uw gazon gemiddeld €15 tot €20. De kosten worden bepaald aan de hand van de volgende factoren:

  • Oppervlakte van uw gazon
  • Soort mest
  • Een enkele klus of meerdere klussen
  • Abonnement hovenier

You may also like

Comments are closed here.