donskussen

Eenden- of ganzendons in de slaapkamer?


Bij je zoektocht naar een nieuw dekbed of kussen kom je veel verschillende soorten tegen. Een dekbed kan met verschillende materialen gevuld zijn. Dekbedden en kussens met eendendons en ganzendons staan erom bekend dat het goede dekbedden zijn met een hoge isolatiewaarde en een hoge vochtopname. Twee zaken die heel belangrijk zijn voor een goede en gezonde nachtrust. Hoewel het dons van een eend en gans op elkaar lijkt, zijn er wel enkele verschillen. Het is goed deze verschillen te kennen voordat je overgaat tot aanschaf van je donzen kussens en dekbed.

Eendendons of ganzendons?

Een gans is een grotere vogel dan een eend en heeft daardoor ook grote veren en donsvlokken. Dit is de reden dat ganzendons een hogere isolatiewaarde heeft dan eendendons. De structuur van ganzendons is ook anders en hierdoor is ook de vochtopname hoger. Mede door de grotere veren en dons van ganzen zijn dekbedden en kussens van ganzendons veerkrachtiger. En ook de geur van ganzendons is minder sterk dan eendendons. Het lijkt erop dat ganzendons dus beter is dan eendendons, alleen een nadeel kan zijn dat ganzendons hierdoor ook veel duurder is dan eendendons. 

Dons of veren?

Er zijn donzen kussens en dekbedden, maar ook met veren. Wanneer kies je nu voor dons of voor veren? Het spreekt voor zicht dat dons veel zachter is dan veren. Dons is pluizig en heeft geen harde en puntige pen, wat veren wel hebben. Heb je liever wat meer stevigheid, dan kun je kiezen voor een dekbed of kussen gevuld met veren. Een nadeel van veren zijn natuurlijk de puntige pennen die in sommige gevallen door het dekbed kunnen steken. Let bij aankoop van een donzen dekbed of kussen wel op het percentage aan dons. Het is bekend dat dekbedden en kussens die verkocht worden als dons, voor een gedeelte ook gevuld kunnen zijn met veren. 

De kwaliteit van een donzen dekbed of kussen

De kwaliteit van donzen dekbedden en kussen wordt bepaald door het gewicht, zachtheid, duurzaamheid en temperatuur. Deze kenmerken worden opgenomen in de zogenaamde vulkracht. De vulkracht geeft het volume van het dekbed of kussen aan per 30 gram. Hoe hoger de vulkracht is, des te lichter het gewicht van het dekbed en des te beter de kwaliteit. Dit houdt niet in dat je perse voor een donzen dekbed of kussen met een hoge vulkracht hoeft te kiezen. Als jij van een zwaarder dekbed houdt, kun je het beste kiezen voor dekbed met een lagere vulkracht.

You may also like

Comments are closed here.