tussenmuur van gipsplaten

Een tussenmuur maken van gipsplaten? Bekijk deze tips!


Ben jij van plan om een gipswand te maken? Zorg er dan voor dat je altijd met twee personen bent! In eerste instantie is dat natuurlijk super gezellig, maar een gipsplaat kan ook snel breken als je hem zelf optilt. Met een scheidingswand van gips, zorg je er direct voor dat twee ruimtes in huis verdeeld worden. Als je bijvoorbeeld een gipswand op de zolder plaatst, heb je direct twee verschillende kamers tot je beschikking! Zorg er daarnaast wel voor dat de gipswand stevig genoeg staat. Door bijvoorbeeld gipsplaat pluggen te gebruiken bij het vastschroeven van de gipsplaat, weet je zeker dat hij stevig komt te staan. In dit blogbericht geven we je verschillende tips voor het maken van een tussenmuur van gipsplaten.

Meten is weten

Je begint de klus altijd met het opmeten van het te bouwen stuk. In dit geval is dat de wand waar de gipsplaten komen te staan. Als je weet hoeveel m2 je nodig hebt, kun je ook direct de materialen aanschaffen. Zorgt er altijd voor dat je te veel materialen hebt. Het is namelijk altijd beter om net iets meer te hebben dan te weinig. Daarnaast kan een gipsplaat snel breken als het niet goed opgepakt wordt. Hierdoor is het verstandig om een extra gipsplaat te hebben, zodat je niet de klus hoeft te stoppen.

Aftekenen op de grond en de muur

Nadat je alles hebt opgemeten, ga je ook de wanden en de grond aftekenen. Je markeert de plek waar de toekomstige gipswand geplaatst gaat worden. Vervolgens span je over de markering een touw. Hier trek je vervolgens een lijn naast, zodat je zeker weet dat de muur recht komt te staan. Zet vervolgens een waterpas loodrecht op de muur. Hier trek je vervolgens ook een lijn, zodat de wand ook recht tegen de muur komt te staan. Als dit gedaan is, kun je aan de slag met de gipswand. 

Ga jij een gipswand plaatsen in je huis? Neem dan eens een bezoek bij Wovar.nl. Dit is de specialist als het gaat om bouwmaterialen, waaronder alles wat je nodig hebt om een gipswand te plaatsen!

Staanders plaatsen

Nadat je alles hebt afgetekend, ga je staanders plaatsen. Je plaatst deze aluminium profielen zodat je de gipsplaten gemakkelijk kunt toevoegen. Zorg ervoor dat je altijd een veiligheidsbril, oordoppen en werkhandschoenen draagt bij het op maat zagen van de staanders. Plak vervolgens ook akoestische tape op de onderkant van de staanders. Dit zorgt er namelijk direct voor dat de contactgeluiden gedempt worden. 

Gipsplaten vastzetten

Als de staanders allemaal geplaatst zijn, kun je de gipsplaten gaan bevestigen. Je begint altijd aan de zijkant en werkt zo van rechts naar links. Schroef de platen goed vast en gebruik hier gipsplaat pluggen voor. Dit zorgt ervoor dat de schroeven goed vast zitten en ze niet zomaar loskomen. Komen er leidingen in de gipswand? Zorg ervoor dat je deze hebt geplaatst voordat je de hele wand af hebt. Vervolgens ga je ook isolatiemateriaal plaatsen in de scheidingswand. Dit zorgt ervoor dat er minder geluidsoverlast van de ene naar de andere kamer komt. Tot slot plaats je de gipsplaten ook aan de andere kant van de muur, om de gipswand helemaal dicht te maken!

You may also like

Comments are closed here.