perenboom

Een perenboom snoeien? Lees de tips van boomkwekerij Bomendael!


Het is verstandig om perenbomen regelmatig te snoeien, zodat ze een goede oogst kunnen geven. Snoeien stimuleert de groei van nieuwe takken. Als het goed wordt gedaan, bevordert het ook de luchtcirculatie om de boom gezond te houden en laat het veel licht door het bladerdak om het fruit te laten rijpen. Als je advies nodig hebt over hoe en wanneer je een perenboom moet snoeien, heb je geluk, want wij vroegen boomkwekerij Bomendael om tips!

De beste tijd om een perenboom te snoeien wordt bepaald door de manier waarop de boom wordt gekweekt. Vrijstaande bomen kunnen worden gesnoeid vanaf het midden van de winter tot begin maart, als de bladeren zijn gevallen. Maar als een perenboom wordt gekweekt als leiboom of waaier, kan hij het beste in de zomer worden gesnoeid, met slechts een lichte opknapbeurt in de winter.

Hoe dan ook, het is belangrijk om over het juiste gereedschap te beschikken: 

  • een scherpe snoeischaar
  • een snoeizaag
  • een ladder (bij voorkeur een driepoot versie)

Snoeien van een perenboom

Houd bij het snoeien van standaard perenbomen rekening met de algehele vorm en wees voorzichtig. Je kunt altijd beter te weinig snoeien dan te veel. Het doel is om licht in het midden van de boom te laten komen en elk jaar een beetje oud hout te verwijderen om nieuwe groei te stimuleren. Hier een opsomming van het juiste snoeiproces: 

– Verwijder eerst al het zwakke, dode, stervende of zieke hout

Verminder vervolgens de lengte van de hoofdtakken met ongeveer een derde. Snijd ze terug tot een goede, naar buiten gerichte knop, maak een schuine snede naar beneden, weg van de knop om te voorkomen dat er regen op blijft staan.

– De zijscheuten, bekend als zijtakken, moeten in de winter met rust worden gelaten, tenzij ze een andere tak kruisen, wat kan leiden tot wrijven en ziekte.

– Verwijder elke groei die naar het midden van de boom gaat, omdat dit licht en lucht zal verminderen, wat resulteert in een slechte fruitrijping en een groter risico op ziekte.

– Als de fruit producerende sporen te druk zijn, verwijder er dan een paar. Begin met die aan de onderkant van de takken, aangezien fruit daar moeite heeft om te rijpen. Verkort anderen om de sterkste over te laten met voldoende ruimte voor het ontwikkelen van fruit.

– Halverwege juli de zij takken terugsnoeien tot drie bladeren boven een tros bladeren aan de basis.

You may also like

Comments are closed here.