nieuwe kamer in je huis

Een nieuwe kamer in je huis


Wellicht ben je de afgelopen tijd ook vaker thuis geweest en heb je ook de zolder opgeruimd. Als je die ruimte wilt gebruiken is een dakkapel uiteraard een goede optie. Daarmee kan je extra ruimte en licht realiseren en een kamer met schuine wanden heeft ook altijd een eigen charme. Er zijn vele modellen voor een dakkapel en ook qua materialen heb je ruime keuze. Heb je iets gevonden dat bij jouw smaak past? Dan adviseren we je om de volgende stappen te doorlopen (bij voorkeur met een specialist).

1. Het budget

Als het plan is omgezet in een voornemen, is het tijd om eens naar de financiën te kijken. Een nieuwe dakkapel hoeft geen kapitaal te kosten, maar is wel een flinke bouwkundige ingreep. Een voordeel is dat een extra kamer de woning uiteraard in waarde doet stijgen. De investering is in dat opzicht altijd zinvol. Een ervaren vakman kan je ook duidelijk maken wat je kan krijgen voor je geld.

2. De vergunning

Aanbouwen in ons land is nu eenmaal gebonden aan regeltjes en dat geldt zeker voor een dakkapel. Er zijn mogelijkheden voor een vergunningsvrije dakkapel, maar de mogelijkheid bestaat ook dat je geen toestemming krijgt omdat het niet passend wordt geacht in het stadsaanzicht. Kijk eens om je heen in de buurt of er al dakkapellen zijn geplaatst en informeer bij de bewoners. Ook bij de gemeente en de overheid kan je informatie krijgen.

3. De bouw

Als je het aan een ervaren vakman overlaat, kan de bouw binnen een korte periode plaatsvinden als de formaliteiten zijn afgerond. Ook bij de bouw zijn er uiteraard regels die moeten zorgen voor veiligheid en om hinder voor omwonenden te voorkomen. Het is daarbij vaak verstandig om je buren tijdig te informeren als de bouwactiviteiten gaan plaatsvinden. Op die manier accepteren ze eerder eventuele overlast en vaak is het dan zelfs mogelijk om op bepaalde punten samen te gaan werken. Reken maar dat de aannemer dat graag hoort en zelfs kortingen kan bieden als je hem meer klandizie bezorgt.

4. Dakkapel binnenkant

Als de bouw voorspoedig verkoopt, heb je binnen niet al te lange tijd een dakkapel die er van buiten uitziet als op de plaatjes. Maar daarmee is het werk nog niet af. De dakkapel binnenkant is even belangrijker en voor de sfeer heeft deze ook de nodige aandacht nodig. Wat betreft isolering en afwerking zal de aannemer uiteraard standaard keuzes hebben. Het maakt voor de afwerking daarna wel verschil hoe jij de kamer zal gaan benutten. 

Voor een slaapkamer zal je aandacht voornamelijk zijn gericht op de raamdecoratie. Denk aan een stijlvolle Scandinavische badkamer. Wordt de ruimte een hobbykamer, dan kan je overwegen onder het raam meteen wat kastruimte te laten maken. Voor een kinderkamer zijn er weer andere opties. Het geeft de kamer in ieder geval meer sfeer als je de binnenkant ook meteen op de gewenste manier laat afwerken. En ook hierbij kan je de specialist beslist om advies vragen. Deze heeft immers al meerdere dakkapellen afgewerkt en kan je voorbeelden tonen.

You may also like

Comments are closed here.