leuk ontwerp borduren op jeans

Een leuk ontwerp op een kledingstuk borduren doe je zo!


Tijdens de vele lockdowns van de laatste jaren zijn veel mensen op zoek gegaan naar nieuwe hobby’s, iets om te doen in een tijd waarin niet veel te doen was. Verrassend veel mensen zijn op die manier op borduren gestuit, en wat denk je? Dat is een stuk makkelijker dan de meesten denken. Daarnaast is borduren al lang niet meer iets oubolligs, maar juist iets dat erg past in deze tijd. Zo zien we veel voorbeelden voorkomen van het customizen van kledingstukken. Ook dit hoeft niet moeilijk te zijn, mits je de juiste spullen hebt, zoals DMC garen, een borduurnaald en een leuk patroon. Wil jij ook graag je jeans personaliseren? Lees dan snel verder!

Met de hand leren borduren is veel gemakkelijker dan het klinkt, vooral met deze borduur hack die we je vandaag geven.

Na een beetje oefenen zul je zien dat je binnen mum van tijd uit de vrije hand op kleding zal kunnen tekenen. om zo je kleding te borduren. Je kunt deze techniek gebruiken om elk ontwerp, tekening of doodle te maken die je maar wilt. 

Is het moeilijk om te borduren?

Er zijn meer geavanceerde borduursteken die een grotere uitdaging kunnen zijn om onder de knie te krijgen, maar de basis is eigenlijk vrij eenvoudig. En het is ook een erg betaalbare hobby, aangezien je maar een paar, goedkope benodigdheden nodig hebt om te beginnen. Daarover gesproken…

Welke benodigdheden heb je nodig om te beginnen met borduren?

Voor onderstaande borduurtechniek voor beginners heb je eigenlijk maar een paar benodigdheden nodig. En als je het eenmaal hebt geprobeerd en hebt bepaald of je deze nieuwe hobby leuk genoeg vindt, kun je investeren in andere items zoals een borduurring, een in water oplosbare pen, enz. En kun je naast het borduren van kleding wellicht ook eens overschakelen naar het borduren van leuke woonaccessoires. 

Benodigde materialen om te borduren

– borduurgaren

– borduurnaald (of een naald met een groot genoeg oog voor borduurgaren)

– spijkerbroek, t-shirt, etc. waarop je wilt borduren

– schaar

– rechte pinnen

– overtrekpapier of printerpapier

Hoe je op een gemakkelijke manier kleding kunt borduren

Stap 1: Teken een ontwerp of print een download uit van een ontwerp die je online hebt gevonden.

Begin met het tekenen van een ontwerp op een heel dun stuk, of print het downloadbare ontwerp uit op dun printerpapier.

Stap 2: Knip rond het ontwerp.

Knip vervolgens rond het ontwerp, laat wat ruimte rondom, maar niet te veel zodat je een omvangrijk gebied zou hebben om rond te naaien.

Stap 3: Speld papier op kleding.

Speld vervolgens het papier op de kleding die je wilt borduren, op de plek waar je het ontwerp wilt hebben. Nogmaals, dit is een moment waarop het gebruik van overtrekpapier voor het ontwerp handig is, omdat je er doorheen kunt kijken om de plaatsing van het ontwerp te bepalen, in relatie tot zakken, naden, enz.

Stap 4: Rijg de naald in en knoop het uiteinde vast.

Rijg een naald in met borduurgaren en knoop het uiteinde van een lang stuk van die garen dubbel of driedubbel: maak het veel langer dan je denkt nodig te hebben en verdubbel de breedte als je een gedurfde / dikke lijn wilt.

Stap 5: Begin met borduren.

Begin dan aan de onderkant van het kledingstuk dat je gebruikt, zodat de knoop niet zichtbaar is, en naai het ontwerp met de hand door de kleding en het papier waar jouw ontwerp op staat. Je kunt elke eenvoudige steek proberen waar je je het prettigst bij voelt.

Stap 6: Knoop het uiteinde van de draad nog een keer vast.

Als het ontwerp klaar is, knoop je nogmaals een dubbele of driedubbele knoop aan de binnenkant van het kledingstuk om het resterende uiteinde vast te zetten. En knip overtollige lengte af.

Stap 7: Scheur het papier uit het ontwerp.

Vervolgens kun je het papier met de hand afscheuren en is het klaar om te dragen. Wees echter voorzichtig. Je wilt het borduurgaren ontwerp niet verergeren of ervoor zorgen dat het op enig gebied gaat rafelen/opeenhopen.

You may also like

Comments are closed here.