Een huis te veel ontvochtigen: is dat überhaupt mogelijk?


Een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt schimmelgroei in huis, waardoor ziektes en bacteriën zich kunnen nestelen. Het heeft ook invloed op hoeveel je uitgeeft aan energie. En dus worden luchtontvochtigers steeds populairder. Een degelijke luchtontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid, maar is het mogelijk om deze te veel te gebruiken?

Het is mogelijk om een huis te veel te ontvochtigen, vooral wanneer je de luchtontvochtiger urenlang laat werken. Je kunt gezondheidsproblemen, een gebarsten of droge huid, een gevoel van droge lucht en meer veroorzaken. In deze blog bespreken we hoe je jouw huis te veel kunt ontvochtigen, waarbij we benadrukken hoe je dit probleem kunt voorkomen en de luchtvochtigheid binnen het optimale bereik kunt houden.

Ontvochtigen kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals een droge huid. Als je huis te droog is, is het mogelijk dat je je luchtontvochtiger te vaak hebt gebruikt.

Het is niet moeilijk op te merken wanneer een huis een lage luchtvochtigheid heeft; je kunt het zien aan de volgende tekens:

  • Droge huid. Dit is een goede indicatie van een zeer lage luchtvochtigheid in huis, vooral als je nog nooit eerder last van een droge huid hebt gehad.
  • Ademhalingsproblemen. Deze problemen treden meestal op als je gedurende een lange periode droge lucht hebt ingeademd. Het begint meestal met een zere keel en droge neusgaten voordat het escaleert. Het kan astma, bloedneus of andere allergieën veroorzaken.
  • Statische elektriciteit. Een oppervlak houdt elektrische ladingen vast, die bij aanraking plotseling kunnen vrijkomen en een kleine elektrische schok veroorzaken. Deze situatie is waarschijnlijker wanneer er een lage luchtvochtigheid is.
  • Verslechterende materialen. Als je een houten vloer hebt, zal deze door uitdroging krimpen. Als je deze krimp niet kunt opmerken, kun je de randen van het behang en verf controleren op scheuren.
huis ontvochtigen

Ontvochtiger gebruiken voor lange periodes

Te veel vocht in huis kan gevaarlijk zijn, dus het lijkt misschien verstandig om je luchtontvochtiger de hele dag aan te laten staan. Je moet echter begrijpen dat luchtontvochtigers verschillende capaciteiten hebben, afhankelijk van de specificaties. Het gebruik van een te grote luchtontvochtiger kan te veel vocht uit de lucht halen en tot droogteproblemen leiden.

Hoe een luchtontvochtiger in een ruimte presteert, hangt af van de grootte en het vochtigheidsniveau van de ruimte. Gebruik je bijvoorbeeld een krachtige luchtontvochtiger in een kleine ruimte, dan is de lucht in korte tijd droog. Als de ruimte echter groter is, zal de luchtontvochtiger er langer over doen om deze droog te maken. De looptijd van een luchtontvochtiger moet afhangen van de volgende factoren:

  • De capaciteit van de ontvochtiger
  • Grootte van de kamer
  • Huidige vochtigheidsgraad

Wisselend weer kan leiden tot schommelingen in de luchtvochtigheid in huis.

Temperatuur en weersomstandigheden zijn enkele van de meest invloedrijke factoren die de luchtvochtigheid beïnvloeden. Lucht kan meer vocht vasthouden als het water warm is dan als het koud is. Vandaar dat wanneer de temperatuur koud wordt, de luchtvochtigheid daalt. Het openen van ramen of deuren tijdens de koude seizoenen heeft invloed op de luchtvochtigheid in huis.

Evenzo zal het consequent gebruik van een airconditioner gedurende een lange periode de luchtvochtigheid verminderen. Dat gebeurt omdat de airconditioner vocht uit de lucht haalt als bijproduct van het koelproces. Het lijkt misschien een tegenstrijdigheid, maar consequent gebruik van een verwarmingssysteem voor een langere periode zal ook een lage luchtvochtigheid veroorzaken, net als airconditioners.

Een huis te veel ontvochtigen

Verwarmingssystemen zorgen voor warme lucht in huis om het comfortabel te houden. Terwijl deze hete lucht circuleert, kan dit leiden tot drogere omstandigheden in huis, aangezien warme lucht door het gebouw stijgt en meer droge lucht van buiten naar binnen trekt. Onthoud dat je verwarmingssystemen alleen gebruikt tijdens koude seizoenen wanneer de luchtvochtigheid laag is, dus het opdrogen van het weinige vocht in de lucht zal uitdroging veroorzaken.

Technieken voor ontvochtiging

Als je de effecten van hoge luchtvochtigheid in huis hebt ervaren, wil je deze graag verlagen. Een combinatie van ontvochtigings technieken kan het vochtgehalte in huis sneller verlagen dan je denkt. Als je bijvoorbeeld het verwarmingssystemen en luchtontvochtiger gedurende lange tijd tegelijkertijd gebruikt, zal de luchtvochtigheid in korte tijd drastisch dalen. Wat te doen als het ontvochtigen te veel wordt?

Het is mogelijk dat er te veel vocht uit de lucht in huis wordt gehaald, wat resulteert in zeer droge omstandigheden die problemen zoals hierboven genoemd kunnen veroorzaken, zoals een droge huid en scheuren in houten meubels. Hier zijn enkele van de stappen die je kunt nemen als je merkt dat je een lage luchtvochtigheid in huis hebt:

Stop met het gebruik van de luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger kan een van de belangrijkste redenen zijn voor de lage luchtvochtigheid in huis. Het kan zijn dat de capaciteit van het apparaat te hoog is voor thuis, of dat je het te lang gebruikt. Hoe dan ook, je eerste stap zou het uitschakelen van de luchtontvochtiger moeten zijn.

Je kunt van de gelegenheid gebruikmaken om de luchtontvochtiger te controleren op vuil en eventuele beschadigde onderdelen. Als de luchtontvochtiger vuil is of onderhoudsproblemen heeft, zal hij niet effectief werken en is hij mogelijk niet in staat om een ​​hoge luchtvochtigheid te verlagen bij weersveranderingen.

Een huis goed ontvochtigen

Schaf een hygrometer aan

Een hygrometer laat je meestal de temperatuur en vochtigheid van de lucht in de kamer zien. Voordat je begint met ontvochtigen, moet je de luchtvochtigheid kennen. Op die manier weet je hoe ernstig een probleem is en kun je bevestigen of ontvochtiging noodzakelijk is. Een hygrometer, ook wel vochtigheidsmeter genoemd, helpt bij het nauwkeurig meten van de huidige luchtvochtigheid in huis.

You may also like

Comments are closed here.