Een groendak


Woningen bekleden met een groendak begint steeds populairder te worden. Het is namelijk een natuurlijke uitstraling en met een groendak houd je ook rekening met de natuur en ben je dus ook ecologisch bezig. Over het algemeen worden groendaken toegepast op platte daken. Maar ook op licht hellende daken tot 45 graden is het mogelijk om een groendak aan te leggen. Wanneer de hellingsgraad groter is dan dien je speciale (en duurdere) technieken te gebruiken.

Isolatie bij een groendak

Om goedkoper uit te komen met je energie kun je natuurlijk energie vergelijken, maar weet je bij het energie vergelijken ook zeker of je energieleverancier groen genoeg is? Je kunt ook zelf voor het nodige groen zorgen en nog letterlijk ook. Met een groendak creëer je niet alleen voor het uiterlijk een groene woning, het zorgt er ook voor dat je minder energie gaat gebruiken. Tijdens een hete zomer als de zon op je dak schijnt, dan loopt de temperatuur op een normaal dak al snel op naar 70° Celsius. Met een groendak niet. Planten vangen de warmte op en het teveel aan warmte zweten ze uit. Ook in de hete zon blijft je groendak rond de 35° Dit is gunstig, want het scheelt je de aanschaf van een airconditioner en al helemaal de energie die het verbruikt. Ook in de winter isoleert een groendak uitstekend, waardoor je je verwarming een tandje lager kunt zetten.

Soorten groendaken

Er bestaan twee soorten groendaken, namelijk intensieve groendaken en extensieve groendaken. Heb jij weinig ruimte voor een tuintje en wil je toch graag zelf je groen verzorgen? Kies dan voor een intensief groendak. Een intensief groendak is namelijk niet meer dan een daktuin. Je kunt er allerlei soorten planten en kruiden op planten en het is zelfs mogelijk om bepaalde soorten kleine bomen op je intensieve groendak te planten. Dit houdt wel in dat je gemakkelijk toegang tot het dak moet hebben om je groendak te verzorgen en ook de constructie van het dak moet stevig genoeg zijn.

Een extensief groendak is juist handig als je geen groene vingers hebt, maar wel ecologisch bezig wilt zijn. Een extensief groendak is niet beloopbaar en daarom geschikt voor daken die niet het zware gewicht van een intensief groendak kunnen dragen. Op een extensief groendak komen dan ook onderhoudsvrije planten, zoals vetplanten, bepaalde grassoorten, kruiden en mossen. Zo heb je altijd een groen dak met alles energiebesparende voordelen, maar je hebt er zelf geen onderhoud aan.

You may also like

Comments are closed here.