Een eettafel kiezen doe je zo!


Waar vroeger de zithoek het centrale punt in huis was, is dat tegenwoordig de eettafel, die dus niet meer alleen gebruikt wordt om aan te eten. De eethoek is een plek waar je samenkomt, spelletjes kunt spelen, waar je je gasten kunt ontvangen en waar gewerkt wordt. Doordat een eettafel een groot object is, bepaald deze voor een belangrijk deel de uitstraling van je ruimte. Het is dan ook verstandig om goed na te denken voor je een eettafel aanschaft… en natuurlijk ook de stoelen die je erbij kiest. Zo wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een eetkamerbank, omdat die ruimte bespaart en erg knus overkomt. Hieronder lees je wat nog meer mogelijk is met betrekking tot de eettafel.

Zoek naar het juiste materiaal voor in jouw keuken

Gaat jouw voorkeur uit naar een houten eettafel, of zie je toch liever een tafel van glas of misschien zelfs een metalen exemplaar? Elk materiaaltype heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een glazen tafel makkelijk schoon te houden en valt deze veel minder op in een ruimte. Is de ruimte waar de tafel komt te staan relatief klein, dan is een tafel van glas misschien wel de juiste oplossing.

De voor- en nadelen tegen elkaar afwegen

Nadeel is dat je op glas veel ziet zoals vlekken en vingerafdrukken. Hout daarentegen heeft een warme uitstraling, maar het materiaal ‘claimt’ de ruimte wel op, omdat dit veel meer opvalt dan bijvoorbeeld glas. De keuze van het juiste materiaal voor jou is een persoonlijke en hangt af van de ruimte waar deze komt te staan.

Hoe groot moet de eettafel zijn?

Het spreekt voor zich dat je met een gezin van vijf niet kiest voor een kleine vierkante tafel. Ook als je regelmatig vrienden of familie over de vloer hebt, is het verstandig om voor een grotere tafel te kiezen. Heb je vaker een romantische avond met alleen je wederhelft? Dan is een compacte eettafel juist weer perfect voor zo’n knus diner. Hoeveel mensen er ook bij jou aan tafel schuiven, zorg dat ze voldoende ruimte hebben door 70 centimeter per persoon te rekenen.

Hoe bepaal je de juiste afmetingen van de stoelen?

Zoals gezegd zijn de afmetingen van een eettafel erg belangrijk. Als een tafel te groot is, zal hij de ruimte verpesten, maar aan een kleine kun je weer niet met veel mensen zitten. Kijk daarom hoeveel ruimte er beschikbaar is en met hoeveel mensen je eraan wil gaan zitten? Aangezien je weet hoe groot de ruimte is waar de tafel in komt te staan, is de keuze van de afmeting goed om mee te beginnen. Houdt er in ieder geval rekening mee dat om de tafel een ruimte moet zijn van 65 cm, zodat de stoelen naar achter geschoven kunnen worden. Wil je ook nog eens vrij om de tafel kunnen lopen? Doe er dan nog eens 60 cm bij.

Het moderne interieur staat al jaren met stip op nummer één in het lijstje van woontrends. Het grote voordeel van een modern interieur is dat je hier werkelijk alle kanten mee op kunt. Of je nu kiest voor een houten eettafel of een strak design, alles is mogelijk. Wil je juist een lichte eetkamertafel om de wat donkere kleuren in jouw interieur te doorbreken? Geen probleem, lichte eetkamertafels zijn namelijk weer erg populair in 2020. Kies bij voorkeur voor een wit afgewerkte houten tafel. Je kunt hierbij zowel voor een glanzende als voor een matte afwerking kiezen. Combineer een strakke, witte eetkamertafel met robuuste materialen en donkere kleuren, zodat deze een statement in jouw woon- of eetkamer kan maken. Zo wordt de eettafel gegarandeerd een ware eyecatcher!

You may also like

Comments are closed here.