zonnepanelen trends

De zonnepanelen trends van 2022


Misschien loop je al langer met het idee om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen. Dan is misschien nu wel het moment om de knoop door te hakken. De spelregels met betrekking tot het plaatsen van zonnepanelen, het terugleveren van de opgewekte energie en de subsidies die je voor het plaatsen kunt ontvangen, veranderen jaarlijks. Ook in 2022 zijn er weer een aantal veranderingen doorgevoerd hoewel, het nog steeds interessant is om zonnepanelen te plaatsen. Wat de trends in 2022 zijn lees je in dit artikel.

De vraag groeit

Het staat buiten kijf dat de vraag naar zonnepanelen nog altijd stijgende is en experts verwachten in 2022 een 20% groei in de vraag naar zonnepanelen. Dat heeft enerzijds te maken met de interessante voorwaarden van subsidies en terugleveringen van opgewekte energie die dit jaar nog gelden. Anderzijds neemt de vraag toe, omdat de leveringen van zonnepanelen niet vanzelfsprekend zijn. Door ernstige tekorten aan grondstoffen wordt het namelijk steeds lastiger om zonnepanelen te leveren. 

Meer weten over zonnepanelen? Op deze website vind je meer informatie over het plaatsen en installeren van zonnepanelen en kun je direct een vrijblijvende offerte opvragen bij de experts.

Grondstoffen tekort treft de markt

Een tekort aan grondstoffen treft de markt gigantisch. Niet alleen de energiemarkt en fabrikanten en leveranciers van zonnepanelen. In ieder segment is er wel sprake van een ernstig tekort en te weinig producten. Of dat nu nieuwe laptops of nieuwe auto’s zijn of de nodige verpakkingsmaterialen om bijvoorbeeld speelgoed en elektronica producten te kunnen verpakken. Nu is dan ook hét moment om toe te slaan, want een afwachtende houding kan ervoor zorgen dat er straks niks leverbaar is. Omdat er veel onzekerheden zijn met betrekking tot de voorraden, is het niet slim om af te wachten. Het risico dat je misgrijpt is namelijk aanzienlijk.

Salderingsregeling verandert

Tot 1 januari 2023 blijft de huidige salderingsregeling van kracht. De salderingsregeling heeft betrekking op het terugleveren van opgewekte stroom. Op dit moment en dus ook in 2022 krijg je net zo veel voor de stroom die je aan de energiemaatschappij teruglevert als dat je voor stroom dat je afneemt betaalt. Vanaf 2023 gaat de Nederlandse overheid de salderingsregeling afbouwen. Na 2023 houdt dat in dat je nog 91% van het teruggeleverde stroom kan salderen en in 2024 zal dit percentage nog verder dalen naar rond de 80%. Dit jaar kun je dus nog volop profiteren van de salderingsregeling!

Nieuwe standaard in 2022

In 2022 zullen nieuwe zonnepanelen grotendeels de N-type zonnecellen bevatten. Een relatief nieuwe technologie die de nieuwe standaard voor zonnepanelen wordt. N-type zonnepanelen zijn duurzamer dan de huidige P-type zonnepanelen en gaan ook veel langer mee. Onderzoek wijst uit dat N-type zonnepanelen tot 30 jaar optimaal kunnen blijven presteren. Ongeacht de ligging en de weersomstandigheden. 

Nu schakelen is nu profiteren

Nu schakelen betekent nu profiteren. Op dit moment kun je nog genieten van voorraden en de volledige salderingsregeling terwijl N-type zonnepanelen al worden aangeboden. Nu instappen en zonnepanelen laten installeren is helemaal niet zo’n gek idee! Zeker niet als je al een langere tijd met de gedachte om zonnepanelen te installeren rondloopt.

You may also like

Comments are closed here.