De verschillende mogelijkheden bij het kopen van een wasdroger


In sommige authentieke dorpjes zie je het bij mooi weer nog wel eens dat ‘s maandags in bijna elke tuin de was hangt te drogen omdat het ‘s maandags wasdag is. Dit fenomeen is nagenoeg in de rest van Nederland verleden tijd en iedereen wast en droogt, wanneer het hen uitkomt. Bij zonnig weer is het ideaal om de was buiten hangen, maar toch blijft de was ophangen om te drogen niet één van de leukste klusjes en het duurt ook lang voordat de was droog is. Daarnaast kan het ook niet elke dag, omdat we toch een land zijn, waar veel regen valt. Ook wonen veel mensen in een appartement, waarbij de was buiten ophangen geen optie is. Een goede optie is dan wel om je was te drogen met een wasdroger. Een wasdroger bespaart tijd, maar ook ruimte omdat je hele tuin niet meer vol hangt, of je een wasrek in de kamer moet neerzetten. Er zijn enkele verschillende soorten wasdrogers. Wanneer je dus een nieuwe wasdroger wilt kopen, moet je wel weten welk soort wasdroger je moet kopen.

De luchtafvoerdroger

De luchtafvoerdroger is de klassieke wasdroger. De luchtafvoerdroger haalt de vochtige lucht uit de was en voert deze lucht via een afvoerbuis naar buiten. Dit is ook gelijk het nadeel van deze droger, omdat je de mogelijkheid moet hebben om een afvoerbuis te plaatsen die door een raam of via een gat in de muur naar buiten geleid kan worden. Wel is de luchtafvoerdroger snel en maakt niet zoveel lawaai, maar hij is absoluut niet energiezuinig. De consumentenbond heeft een test van luchtdrogers uitgevoerd.

De condensdroger

Bij de condensdroger wordt het vocht uit de lucht gehaald en door middel van een verwarmingselement verhit. Hierdoor ontstaat condens. Het condens wordt dan afgevoerd naar een reservoir. Het is dus van belang om regelmatig dit reservoir te legen. Sommige moderne condensdrogers kunnen het reservoir direct op een afvoer aansluiten.

De warmtepompdroger

De warmtepompdroger is de meest zuinige wasdroger die er is. In de wasdroger zit een compressor met een koelmiddel in gasvorm. Bij het aanzetten van de droger zal de compressor het gas van het koelmiddel omzetten in vloeibare vorm. Dit zorgt ervoor dat er warmte vrijkomt, die dan met de luchtstroom de trommel ingaat en de was droogt. Uiteraard komt er dan vochtige lucht uit de was vrij die afgevoerd moet worden. De vochtige lucht komt langs het koelelement en het vocht wordt omgezet in condens en afgevoerd naar een reservoir. De dan overgebleven droge lucht gaat dan weer de compressor in en wordt opnieuw gebruikt.

Welke wasdroger is de beste keus?

Welke droger je moet kiezen is afhankelijk van je eigen voorkeur, maar ook hoe vaak je een wasdroger gebruikt. Wanneer je de droger maximaal één maal per week gebruikt, kan een condensdroger voldoende zijn. Gebruik je de droger enkele malen per week, dan is een warmtepompdroger aan te bevelen vanwege het zuinige gebruik. Voor hulp bij het kiezen van een droger kijk dan op onderstaande bron.

bron: Wasdrogersale.nl – keuzehulp warmtepompdroger of condensdroger

You may also like

Comments are closed here.