meest gebruikte materialen in de bouw

De twee meest gebruikte materialen in de bouw


De bouwsector gebruikt een verscheidenheid aan bouwmaterialen voor verschillende aspecten van het bouwen van een huis. Architecten overleggen met bouwkundig ingenieurs over de draagkracht van de materialen waarmee ze ontwerpen, en de meest voorkomende materialen zijn beton, staal, plaatmateriaal, metselwerk en steen. Elk heeft een andere sterkte, gewicht en duurzaamheid, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen. Kijk je bij een expert als IntriPlex in Angerlo dan zie je dat er vooral veel verschillende soorten plaatmaterialen zijn. In deze blog kijken we naar de meest gebruikte materialen in de bouw.

Plaatmateriaal

Plaat materiaal kan tegenwoordig van allerlei verschillende materialen gemaakt zijn, zoals spaanplaat, OSB, betonplex, multiplex, etc. Welke jij kiest hangt helemaal van het doel af en uiteraard ook van je budget. Plaatmaterialen worden vaak onderverdeeld in twee bronnen: natuurlijk en door de mens gemaakte. Een materiaal als hout is natuurlijk en bijvoorbeeld betonplex is door de mens gemaakt. Maar beide moeten worden voorbereid of behandeld voordat ze in de bouw worden gebruikt. 

Als een van de oudste bouwmaterialen, wordt hout al duizenden jaren gebruikt en heeft het eigenschappen die het tot een ideaal bouwmateriaal maken, zelfs in de tijd van technische en synthetische materialen. Voor gebruik in de bouw wordt plaatmateriaal van hout machinaal geschaafd en in standaard afmetingen gezaagd. Sommige boomsoorten zijn beter voor sommige toepassingen en voor gebruik in sommige klimaten dan andere, maar dit kan gedeeltelijk worden opgevangen door een coating aan het plaatmateriaal toe te voegen.

Steen

Het langst beschikbare bouwmateriaal is het materiaal dat hier al duizenden jaren ligt: ​​steen. In feite zijn de oudste nog bestaande gebouwen ter wereld gemaakt van steen. Het heeft veel voordelen, hoewel ingenieurs en architecten aan veel dingen moeten denken bij het ontwerpen van een gebouw met steen.

Droge stenen muren gemaakt van dicht gesteente worden al duizenden jaren gebruikt. Later werden verschillende vormen van cement gebruikt om ze bij elkaar te houden. Steen kan moeilijk zijn om mee te werken vanwege het gewicht en de moeilijkheid om het te verplaatsen. Steen is ook geen efficiënte isolator zoals veel plaatmaterialen dat wel zijn, omdat het moeilijk warm te houden is.

Verschillende steensoorten zijn het beste voor verschillende toepassingen. Leisteen is bijvoorbeeld brandwerend. Graniet is een van de hardste stenen en een van de meest duurzame producten die er zijn; de Inca’s gebruikten kalksteen of graniet om hun ongelooflijk sterke gebouwen te bouwen.

You may also like

Comments are closed here.